Aventus lanceert Living Lab in Apeldoorn: innovatieve samenwerking voor een vitale gemeenschap

Vrijdag 19 januari 2024

Door Redactie

Aventus heeft in samenwerking met Saxion, de gemeente Apeldoorn en Sportservice Apeldoorn een ambitieus Living Lab geïntroduceerd. Het project, genaamd “Living Lab de Vitale Ontmoetingsplek”, onderscheidt zich doordat het wordt georganiseerd door een mbo-instelling in plaats van een hbo-instelling.

Door studenten

Dit bijzondere project wordt aangedreven door studenten van Aventus, met name van de opleidingen Social Work en Sport en Bewegen. De studenten spelen een cruciale rol doordat zij actief contact leggen met buurtbewoners en samen diverse activiteiten organiseren. Het hoofddoel van het Living Lab is het creëren van een sterke gemeenschap door samenwerking met de buurt, partners en andere stakeholders.

Bewegen is prioriteit

Een derdejaars student Sport en Bewegen vertelt enthousiast: “Elke week zijn we bezig met een programma bij Buurt- en Ontspanningsvereniging de Maten. Het is een mooie uitdaging om daar echt iets van te maken. We zoeken uit wat kinderen in de buurt leuk vinden en zien dat ze elke week terugkomen. We bouwen een band op en de eerste prioriteit is bewegen.”

Elke week is er een programma voor kinderen uit de buurt. Bewegen staat centraal bij BOV de Maten, Kooikersplaats 35 in Apeldoorn, met wekelijkse sportactiviteiten in de gymzaal Voldersdreef vanaf 15:00 uur.

Wat is een living lab?

Een living lab is een aanpak om effectiever tot innovaties te komen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De partners in een living lab streven een gezamenlijk doel na met vereende krachten en handelen daarbij vanuit het belang van de gebruiker, die een van de partners in het samenwerkingsverband is. Co-creatie met de gebruiker is daarmee een van de belangrijkste elementen in deze aanpak, in combinatie met de real-life setting waarin met verschillende oplossingen wordt geëxperimenteerd. De activiteiten van een living lab vinden dan ook plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!