Help de bevolking van Oekraïne

Be and bring me home

Zondag 17 juli 2016

Door Pedro Waldenaar

De kerkklokken luiden in de gevorderde middag, ik kijk uit het raam waarom deze luiden en zie drommen mensen voorbijgaan. Ben onder de indruk van zoveel mensen, zij lopen midden op de weg en ik zie nog een paar verkeersregelaars. Opeens dringt het tot me door, onze dochter vertelde er afgelopen zondag over: vreselijk nieuws! Ben nu getuige van dit vreselijke nieuws, deelgenoot: een rouwstoet trekt aan mij voorbij.

Ergens in het verre verleden heb ik ooit kennis gemaakt, een korte kennismaking, onze interesses lagen op een ander gebied. Terwijl de stoet voorbijgaat denk ik aan het prachtige nummer van Roky Erikson: Be en bring me home.

Be and bring me home
Be and bring me home
We can’t roam
Be and bring me home
Roky Erikson (Texas, 1947) wordt wel de pionier van de psychedelische muziek genoemd. Jarenlang vertoefde de man in psychiatrische inrichtingen, de demonen in zijn hoofd waren hem te machtig. Alleen zijn enorme, krachtige, geluidsrijke muziek kon hem tot rust brengen.

Voor deze middag geldt de eeuwige rust. De demonen hebben gewonnen; een hernieuwde kennismaking is niet meer aan de orde. De tijd is verleden én vergleden. Er is geen weg meer terug.

Het onvermijdelijke dringt tot me door, ik word stil, zoek CD op en zet het nummer: Be en Bring me home van Roky op. De woorden: Be en Bring me Home, gezongen door een krakerige, door het leven getekende stem. Geen stem om van te kwijlen, nee een stem die soms wanhopig klinkt, die de demonen wil overstijgen.

Ik draai het nummer nog een keer en heb dan de moed om even naar buiten te lopen, ben in gedachten bij dat moment van onze ontmoeting, vele, vele jaren geleden. Be and Bring me Home, het lied echoot nog even na. Ik kijk naar de rouwstoet en besef dat het leven soms onverbiddelijk is, werkelijk onverbiddelijk. Mijn lichaam rilt en is hongerig: de geest en het lichaam raken uit balans, de demonen roeren zich. In de geest van Roky draai ik het nummer nog een keer hard, heel hard, eet en drink, in de hoop de demonen voorlopig op afstand te houden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?