Beleef de Gelderse geschiedenis in het park van kasteel Cannenburch

Vrijdag 12 augustus 2022

Door Redactie

De Gelderse geschiedenis komt  tot leven rondom Kasteel Cannenburch in Vaassen op 13 en 14 augustus . Ontmoet Romeinen, middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en
Harderwijker vissers. Bezoek verschillende optredens in de kasteeltuinen. Volg workshops en luister naar de verhalen over bijzondere periodes uit de geschiedenis van Gelderland. Het weekend is geheel gratis te bezoeken. Voor iedere geschiedenisliefhebber, groot of klein, is er wat te beleven.

De geschiedenis tot leven gebracht

Rondom het kasteel loop je het hele weekend belangrijke figuren uit de Gelderse geschiedenis tegen het lijf, zoals Romeinse soldaten, middeleeuwse schilders of adellijke bewoners van Gelderse kastelen. Je kunt ook zelf aan de slag. Kruip in de huid van een archeoloog, oefen met verschillende oude ambachten of leer stillevens fotograferen van beeldend kunstenaar Louise te Poele.

Verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink vertelt de spannendste geschiedenisverhalen in de verhalentent. Het Gebroeders van Lymborch Huis brengt een miniatuur van de Gelders kunstenaars de Gebroeders Van Lymborch tot leven en om 16.00 uur ’s middags wordt er een veldslag nagespeeld.

Artiesten geïnspireerd door de geschiedenis

Daarnaast treden in het kasteelpark verschillende artiesten op. Aan diversiteit geen gebrek, want het aanbod varieert van zang tot dans en van landelijk bekende artiesten tot regionale talenten. Een greep uit het programma: met Clean Pete en Anne Soldaat reis je terug naar de achttiende eeuw. Dit trio liet zich inspireren door de pracht en praal van Huis Verwolde bij Lochem. Schrijver Jaap Robben neemt je mee naar recentere tijden, hij reflecteerde na zijn bezoek aan het Grenslandmuseum in Dinxperlo op de betekenis van grenzen. Rapper Rico waande zich vorig jaar op Kasteel Huis Bergh in de tijd van ridders en kastelen. Bij kasteel Cannenburch kruipt hij nog eens eenmalig in zijn rol als ‘Graaf McDougal’. Farida Nabibaks danst de voorstelling ANNA, over Anna van Vossenburg. Anna werd geboren in slavernij op de plantage Vossenburg in Suriname en leefde in de achttiende eeuw in Arnhem.

Een greep uit het verleden

Met de zomertoer blikken we alvast vooruit naar het boek Verhaal van Gelderland, dat dit najaar verschijnt. Verschillende auteurs van deze vierdelige boekenreeks, die de provinciegeschiedenis beschrijft, geven tijdens het afsluitende weekend lezingen over ‘hun’ tijdsperiode. Hoe zag het Gelderland van toen eruit? Hoe leefden onze Gelderse voorouders? En welke resten zijn er uit deze periode overgebleven?

Het weekend van 13 en 14 augustus is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland, Geldersch Landschap & Kasteelen en verschillende erfgoedorganisaties en wordt ondersteund door de provincie Gelderland. Meer informatie vind je op verhaalvangelderland.nl/zomertoer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!