Beleef het verleden met CODA Verhalentafel

Vrijdag 7 juli 2023

Door Redactie

Wat is de overeenkomst tussen Verfstoffenfabriek Remmert Holland, Constructie- en Transportwagenfabriek Buiscar, en papierwarenfabriek Koldewijn? Ze deelden allemaal dezelfde locatie aan Kanaal Zuid in Apeldoorn. Op donderdag 27 juli, van 10.30 tot 12.00 uur, zal de CODA Verhalentafel dit industrieel verleden tot leven brengen in een speciale sessie getiteld ‘Bedrijvigheid aan Kanaal Zuid’. De toegang is gratis.

Werken en wonen

In 1918 bouwde de firma D. en T. Koldewijn niet alleen een fabriek, pakhuis, schaftlokaal en portierswoning aan Kanaal Zuid/Lepelaarweg, maar ook vier blokken van drie arbeiderswoningen. Dit was een direct antwoord op de acute woningnood tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

De kunst van papier

De fabriek was een productiehuis voor verschillende papieren tassen – broodzakken, ijszakjes, en luxe gevouwen draagtassen, waarbij de namen van winkels al in de fabriek op de tassen werden gedrukt. Een kleurrijke sloot voor de fabriek gaf een hint over de gebruikte inktkleur, aangezien dit waar de inktbakken werden geleegd. De fabriek bestond tot 1996.

Verhalen delen

Bij de CODA Verhalentafel worden herinneringen aan Apeldoorn opgehaald, gedeeld en vastgelegd in een informele setting. Op 27 juli is de focus op de industriële geschiedenis van Kanaal Zuid. Heb je verhalen van familieleden die daar hebben gewerkt of heb je zelf ervaringen? Breng je verhalen en herinneringen mee.

Voor aanmelding kan je een e-mail sturen naar: m.timmerman@coda-apeldoorn.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!