Betaald parkeren bij wijkwinkelen?

Dinsdag 16 februari 2010

Door Stadsmens

Het lijkt alsof de betaalde parkeerzone, die nu alleen in de binnenstad geldt, zich langzaam uitbreidt naar winkelcentra in de wijken. Om te beginnen bij winkelcentrum Anklaar, waar de maatregelen om betaald parkeren in te voeren het verst gevorderd zijn. Volgens de gemeente moet betaald parkeren bij de wijkwinkelcentra mogelijk zijn. Wel onder voorwaarden en tegen een laag basistarief.

De winkeliers en hun belangenbehartigers zijn het daar natuurlijk mee oneens. Apeldoorners zijn gehecht aan hun eigen winkelcentra. Zou het zo zijn dat als bij Winkelcentrum Anklaar betaald moet worden uitgeweken gaat worden naar Het Fort of de Egelantier? Ik denk dat dit wel mee zal vallen. Doorgaans zal iedereen best in staat zijn om binnen een uur de dagelijkse boodschappen te doen. En voor het aanschaffen van kleding zoekt men over het algemeen de stad op, daarbij het betaald parkeren voor lief nemend. Dus wil met in een van de wijkcentra langer verblijven om bijvoorbeeld kleding te kopen is er in principe geen verschil met een rit naar de stad. Met dat verschil dat parkeren in de stad vele malen duurder is.

Wrevel kan ik me voorstellen in het geval dat in het ene winkelcentrum wel en in het andere niet betaald hoeft te worden. Of op de ene plek volgens de ene methode en op de andere plek weer anders. Dat is meten met meerdere maten en wekt terecht de woede op van de ondernemers. Ik pleit niet voor betaald parkeren in de buitenwijken. In principe is het niets anders dan een manier om te helpen met het dichten van gaten in de Apeldoornse begroting. Wel pleit ik ervoor om als de gemeente deze ingezette weg doorzet, de belangen van de ondernemers meeweegt en een consequent beleid voert dat op hetzelfde moment wordt ingevoerd. Laten we hopen dat deze ontwikkeling niet het begin is van betaald parkeren bij sportaccommodaties, wandelgebieden, perifere detailhandel en bouwmarkten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!