Bezuinigen op cultuur

Zaterdag 20 maart 2010

Door Ilse Verburgh

De pol van deze week is een logisch vervolg op het debat in Coda afgelopen dinsdag. Jammer is dat er in de pol slechts enkele bezuinigingsopties zijn genoemd, terwijl er vast velen zijn die op andere plaatsen liever de bezuinigingen zien vallen. Ik ben er 1 van.

In het debat was men het redelijk eens over dat wat men voor de stad cultureel belangrijk vindt: de basisvoorzieningen in stand houden, inzetten op amateurkunst en toegankelijk houden van kunst en cultuur voor vele Apeldoorners. Tegelijkertijd wenst men juist bij de vier grote instellingen te bezuinigen. Logisch lijkt het, omdat de pijn slechts bij vier voelbaar lijkt en te overzien, de rust in de stad lijkt dan redelijk gewaarborgd. Wat velen niet weten, dat is dat juist deze vier groteren, Orpheus, Coda, Gigant en Markant, hun programma’s richten op het bereik van zoveel mogelijk mensen. Niet alleen kunst met een zeer grote K brengen voor een select gezelschap, nee, zij proberen zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur in brede zin. En dat betekent dat je in de wijken zit, om ouderen te bereiken die niet op pad kunnen, in de buurtcentra om jongeren die geen ervaring hebben met kunst en cultuur, in de woonzorgcentra, de opvang, de scholen, kortom: daar waar cultuurparticipatie voorop staat. Of dat zij programmeren voor een divers publiek, voor de massa (want anders komt je zaal niet vol) en af en toe iets bijzonders, experimenteels en ja…. heeeeeeel soms ook een ietwat duurdere programmering. Of dat je ondersteuning biedt aan alle amateurs, die op eigen kracht zich niet zo zichtbaar kunnen maken. En wil je werken aan cultuurparticipatie, dan betekent dat vaak dat deelnemende groepen niet alleen zorg kunnen dragen voor de kosten en de gemeente een stukje bijdraagt.

Weet de Apeldoorner dat naast de financiering van de basisvoorzieningen in de stad ook geld gaat naar andere culturele initiatieven voor een toch selecter publiek? Denk bijvoorbeeld aan het ACEprogramma, de Young composers meeting, het NJO, waarvan ook mensen geniet, dat ook een waarde heeft, maar veelal minder voor de grote groep apeldoorners en juist de vaak beter draagkrachtigen.

Ik vind dat we juist bij het maken van pijnlijke keuzen, ons moeten afvragen of we alleen moeten tornen aan de basisinfrastructuur of juist een combinatie moeten zoeken om het beleid overeind te houden… de pijlers waarover men het dinsdag zo roerend eens was. Wat mij betreft mag de poll van deze week dus uitgebreid worden met andere trefwoorden.

Waar kan cultureel best op bezuinigd worden?

  • Zangkoren (47%, 17 Stemmen)
  • Musea (22%, 8 Stemmen)
  • Popconcerten (17%, 6 Stemmen)
  • Bibliotheek (8%, 3 Stemmen)
  • Muziekschool (6%, 2 Stemmen)

Aantal stemmers: 36

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!