Biologische markt Leienplein verhuist

Woensdag 29 maart 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

De biologische markt op donderdagochtend op het Leienplein verhuist binnen een jaar naar de parkeerplaats tegenover Middelink aan de Asselsestraat. Dit is een concrete maatregel die voorkomt uit de Toekomstvisie Apeldoornse warenmarkten genaamd ‘Trots op de markt’. Deze is geformuleerd door bureau Devoteam. Op woensdag 29 maart presenteerde Mark Sandmann, wethouder economische zaken, de verdere aanbevelingen uit deze toekomstvisie. Apeldoorn Direct belicht de belangrijkste aanbevelingen.

Warenmarkten staan onder druk. Oorzaken liggen deels binnen de sector, bijvoorbeeld de vergrijzing onder markthandelaren. En deels ligt het extern, denk daarbij aan veranderend consumentengedrag en de opkomst van internetverkoop. Met betrekking tot deze factoren is er gekeken in hoeverre de markt voldoende ondernemend is met variatie en dynamiek in het aanbod. Over de toekomst en keuzes daarin is steeds overleg tussen gemeente en markthandelaren. Daarbij liggen er vragen over het gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte door de warenmarkten, horeca en evenementen en de verschillende belangen daarin.

Op donderdagochtend van 09.00 tot 14.00 uur is op het Leienplein de biologische markt. Tegelijkertijd is er op dit plein veel horeca gevestigd. Hier lopen de belangen uiteen. De biologische warenmarkt kan niet groeien en aan de andere kant wil de horeca tot volle wasdom komen. In overleg met de partijen heeft de gemeente besloten dat deze markt wordt verplaatst naar de parkeerplaats tegenover Middelink aan de Asselsestraat. Over de tijdlijn kan gezegd worden dat dit binnen een jaar vorm moet krijgen. Verschillende maatregelen zijn nodig, zoals het aanleggen van ankers, elektriciteit en water.

Andere aanbevelingen hebben betrekking op de opstelling van de zaterdagmarkt waarbij dit efficiënter, meer open en daarom aansluiting met de omliggende winkels moet krijgen. Dit alles om winkelend publiek een divers aanbod te bieden. Ook van belang is dat de gemeente de markthandelaren commercieel ondersteunt, met onder meer het promoten en uitdragen van de Apeldoornse warenmarkten.

De aanbevelingen uit het rapport ‘Trots op de markt’, een toekomstvisie voor de Apeldoornse warenmarkten gaan voor verdere uitwerking met betrekking tot de regelgeving de ambtelijke molen in. Of de Apeldoornse markt met alle aanbevelingen klaar is voor de toekomst, zal de tijd leren.
Middelink was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

 

Morgen meer over de biologische markt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?