Blijf van het Jongeren Informatie Punt en het outreaching team Apeldoorn af

Dinsdag 4 februari 2014

Door sunita

Archief


De Eerste Kamer heeft grote twijfels bij de nieuwe Jeugdwet. Veel fracties zien problemen als gemeenten straks verantwoordelijk zijn voor de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. Nieuwsuur is bij de Hoenderloo-groep, waar jongeren met ernstige problemen leven. Zomaar een kop uit Nieuwsuur.nl.

En terecht dat de eerste kamer grote twijfels heeft. Een tijd terug schreef ik een stuk over het Jongeren Informatie Punt. Hierop kwamen hartverwarmende reacties. Reacties van burgers, maar ook van de politiek. Zowel D66, PvdA en Groenlinks gaven in hun reacties aan dat de meesten uit de raad tegen deze bezuiniging zijn. Groenlinks heeft zelfs vragen gesteld aan de wethouder. Helaas werden deze vragen door bijna geen een andere partij gesteund en zit Groenlinks vandaag de dag nog steeds te wachten op antwoorden. Helaas lukt het ons niet om de vragen binnen vier weken te beantwoorden, was de reactie van het college!

Met als resultaat dat de bezuiniging bij het Jongeren Informatie Punt al doorgevoerd is. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook al naar buiten gekomen dat Iriszorg grootschalig gaat bezuinigen. Was het niet de bedoeling dat de bezuiniging op het JIP opgevangen zou worden door het outreaching team Apeldoorn van Iriszorg? Kan iemand mij vertellen hoe ze dit moeten gaan doen als de bezuiniging straks ook over dit team heen zou gaan? Want de vragen stijgen en worden complexer. Terwijl de openingstijden en mankracht inkrimpen.

Enkelen jaren geleden wilde het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn een bezuiniging van € 23.000 doorvoeren op het outreaching team van Apeldoorn. Ik heb dit met een amendement, die unaniem is besloten in de raad, tegen kunnen houden. Want hierop mocht niet bezuinigd gaan worden. Ook heeft Apeldoorn het jaren zonder opvang voor zwerfjongeren moeten doen. Jaar na jaar werd er beloofd dat deze er echt zou komen. Na veel aandringen is er dan eindelijk een aantal opvangplekken in Iriszorg Beekbergen gekomen. Maar ook deze plekken zijn hun bestaan in de toekomst niet zeker. Sterker nog: er zijn geluiden dat mensen uit de politiek de decentralisatie willen gebruiken om sportevenementen te subsidiëren.

Er zijn mensen binnen de politiek die zich op dit moment richten op Dancefestivals. Ik vind het bijzonder mooie gelegenheden om elkaar te ontmoeten, maar gaan we nu echt zeggen: ’beste jongen of meid van 14, slaap vannacht maar onder de brug, want alle plekken en hulpverleners zijn wegbezuinigd, maar je kunt morgen wel samen komen met andere leeftijdsgenoten op een sportevenement of dancefestival?’. Wat is dit toch een fantastische en mooie manier van samen zijn?

Soms lijkt het wel alsof de politiek en de hoge heren en dames van instellingen vergeten zijn wat hun bestaansrecht is als we het hebben over de jeugdzorg. De jeugdzorg-dames en -heren hebben als bestaansrecht de jeugdige. En zou dan uw eerste uitgangspunt niet de jeugdige moeten zijn? Het lijkt wel alsof geld belangrijker is dan de problemen van de jeugdige. Want als het echt zou gaan om wat werkt en nodig is, zouden ook de managers en politiek met zijn handen van het Jongeren Informatie Punt en het outreaching team Apeldoorn af willen blijven!

Ik ben zelf een ‘jeugdzorg-jongere’ geweest van mijn derde tot mijn achttiende. Ik weet hoe het is om niet alleen tegen je problemen, maar ook tegen en binnen een systeem wat om geld draait te moet vechten. Ik weet hoe het is om weken op straat te zwerven, zonder eten, drinken of een warm bedje. Niet iedereen is met een gouden lepel in zijn mond geboren. En ja: er zijn andere manieren om te bezuinigen. Je moet ze alleen wel willen en kunnen zien. Iemand uit de politiek zei tegen me: “het klopt, bijna niemand weet wat er achter de muren van jeugdzorg gebeurd. Maar dat hoeft ook niet want wij hoeven geen hulpverlener te spelen”. Beste mensen, jullie zijn degene die de beslissingen maken. En als je niet weet waarover precies beslist, zal je steeds maar weer de plank misslaan! Als je de vraag bij de jongeren neerlegt, die maar al te goed weten wat er speelt achter de deuren van de jeugdzorg, zullen ze allemaal zeggen:
BLIJF VAN HET JONGERENINFORMATIEPUNT EN HET OUTREACHING-TEAM APELDOORN AF!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!