Blijk van waardering: Apeldoorners ontvangen koninklijke onderscheiding

Maandag 1 mei 2023

Door Redactie

Dit jaar ontvingen 2.850 Nederlanders, van wie 16 Apeldoorners, een Koninklijke onderscheiding in de vorm van een lintje. De onderscheiding werd de dag voor Koningsdag, woensdag 26 april, uitgereikt door burgemeester Ton Heerts in Schouwburg Orpheus. Ze ontvingen, naast de versierselen behorende bij hun benoeming in de Orde van Oranje-Nassau, een boeket bloemen en een boek over onderscheidingen.

Verschillende redenen

Een Koninklijke Onderscheiding, oftewel een ‘Lintje’, is een blijk van waardering voor personen die zich belangeloos inzetten, of in hebben gezet voor een vereniging, instelling of maatschappelijke organisatie. De 16 Apeldoorners zijn gekozen om uiteenlopende redenen: van jarenlang actief zijn als vrijwilliger tot helpen met het opzetten van meerdere schoonheidssalons.

Zes graden

In Apeldoorn werden twee inwoners uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de rest werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In totaal zijn er zes graden in de Orde van Oranje-Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot lid wordt benoemd van de Orde van Oranje-Nassau.

Op de website van de gemeente Apeldoorn staan al onze stadsgenoten met een lintje naast elkaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!