Blikvanger (4)

Woensdag 14 december 2011

Door bazbo

bazbo

Ik dacht dat zo’n ding er was om blik in op te vangen. Je fietst over straat, lurkt je blik cola of bier leeg en kwakt het dan in de blikvanger. Vooral het geluid moet leuk zijn: ‘Kloenk’.
Ik drink geen drank uit blik. Behalve Guiness. Misschien moet ik het wel gaan doen, want die aanvraag bij de Gemeente voor een eigen glasbak voor mijn deur, die wordt maar niet gehonoreerd. Lege kratjes Dommelsch breng ik achterop de fiets terug naar de supermarkt, want van €3,90 statiegeld kun je leuke dingen doen. Blikken Guiness kopen, bijvoorbeeld.

Daar fietste ik weer met een rammelend kratje vol lege flesjes Dommelsch achterop. Ik heb wel een buurtsupertje bij mij op de hoek van de straat, maar het assortiment is me er net iets te klein. Daarom fiets ik graag een stukje verder. Maar dan moet ik wel het kanaal over en dan kom ik langs de blikvanger.
Ik heb niets om erin te gooien. Had ook niet gekund. Het ding zat weer eens vol. Moet je eens kijken: hij puilde uit. Niet van de lege blikken, maar door twee heul grote blauwe vuilniszakken. Ik wist wel wie dit deed. Bijna iedere zaterdagmorgen fiets ik hierlangs en dan tref ik vaak die mevrouw die in haar ochtendjas over het fietspad loopt met een of twee grote blauwe vuilniszakken. Die propt ze dan in de blikvanger. Ook nu weer, dus. Lekker.

Ik begrijp het niet. Ikzelf scheid mijn afval. Kleine moeite. Plastic stop ik in plastic zakken die ik in een winkel krijg en iedere keer als ik ergens heen moet, neem ik een vol zakje plastic mee voor in de oranje container. Glas en blik en drankpakken breng ik apart weg. Groen en papier wordt gratis opgehaald. Blijft het restafval over. Dat is in ons gezin heel weinig. Als ik mijn grijze container vier keer per jaar aan de straat zet, is het veel.

Aan de ene kant vind ik het wel bijzonder asociaal. Je gooit je vullis in de blikvanger, zodat je niet hoeft te betalen voor het legen van de grijze container. Het legen van de blikvanger betalen we met z’n allen.
Aan de andere kant ben ik wel blij dat de dader zijn afval hier in de blikvanger mietert en niet in de struiken of in het kanaal. Die gasten heb je ook.
Vuilnis in de blikvanger. Wat moet ik hier nu van vinden? Ik ben er nog niet uit.

Apeldoorn, december 2011

Blikvanger (1)
Blikvanger (2)
Blikvanger (3)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?