Blog 1 over vriendschap: Onvoorspelbaar

Dinsdag 7 februari 2017

Door Pedro Waldenaar

Leontien van den Berg

Vanaf vandaag zal er tot en met Valentijnsdag, 14 februari, elke dag een blog verschijnen van Pedro Waldenaar over het thema ‘Vriendschap’.

,,Pas je goed op jezelf, Pedro.” Ik hoor het mijn zuster nog zeggen. Het moet minstens 60 jaar geleden geweest zijn, als het niet meer is. Mijn zuster Gloria, volgens mijn geheugen het derde kind van mijn ouders in de reeks van zeven kinderen, ik was de laatste. Zij voor de oorlog geboren, ik erna. Moeder en mijn zus Gloria, hoe ze haar toch die naam gegeven hebben, Joost mag het weten, maar het past helemaal niet in de tradities van naam geven van de broers en zuster Wim, Cor, Frits, Johan en Ietje.

,,Pas goed op jezelf.” Ik weet het nog heel goed wat de aanleiding was en de gebeurtenis. Zij was leerling verpleegkundige in een hospitaal in het westen van het land. Had kennelijk die dag vrij en stond ongeveer om een uur of acht in de avond in ons huis te Utrecht. Ik verbleef er met mijn moeder. Moeder en zus stonden met elkaar te fluisteren.

Dan, een paar minuten later, neemt mijn zus me bij de hand, geef me een kus en zegt: ,,Pas goed op jezelf, Pedro, ik heb namelijk even niet goed opgepast:….. ik ben zwanger”. Ik begreep er eerlijk helemaal geen flikker van: de relatie tussen goed op jezelf passen en zwanger zijn: ik begreep het écht niet, toen……

Profiel
Mijn zus Gloria, al vele, vele jaren geleden vertrokken voor de eeuwige reis, een leuke zus, leuke en vooral goede herinneringen. Eigenlijk mijn eerste vriendschap die ik me kan herinneren. Flamboyant, humor, maar vooral: onvoorspelbaar!

Vriendschap:
De komende zeven blogs zullen over vriendschap gaan, zeven kenmerken over vriendschap: het eerste kenmerk van vriendschap is onvoorspelbaarheid. Je weet nooit waar je aan toe bent, het maakt onzeker, het roept irritatie op. Mijn zus Gloria leerde me om gerust te zijn: laat het over je heen komen.
Vriendschap en onvoorspelbaarheid: lastig, heel lastig, maar ook verrassend, leerzaam.

Apeldoorn, 7 februari 2017, Pedro Waldenaar.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?