Blog 2 over vriendschap: Stellig

Woensdag 8 februari 2017

Door Pedro Waldenaar

Ben Eggermont

,,Wie begerig is, wordt belazerd.” Op mijn 15de levensjaar, in de 4de klas van de Rijks HBS te Utrecht, maak ik kennis met de zeer gelovige Gerrit K. Deze woorden zijn mijn eerste kennismaking met Gerrit. We hebben pauze en lopen een rondje rondom deze deftige, jaren-dertig school, waarover de schrijver Bordewijk nog een prachtig verhaal heeft geschreven.

,,Begerigheid is als de duivel: het maakt mensen blind, bij begerigheid komt het slechtste in de mens naar boven, begerigheid leidt tot zwakte”, doceert Gerrit mij stellig. Ik probeer nog een grapje te maken dat begerigheid bij mij alleen maar lust opwekt, maar de grap werkt niet.

Profiel
Gerrit K. komt uit de kringen van de Gereformeerde Bond; een vereniging binnen de Hervormde Kerk die de leer der Reformatie aanhangt en is gesticht in 1906. Zijn moeder is afkomstig van de zware kleigronden van de Alblasserwaard als dochter van een molenaar. De kleigrond is zwaar en het geloof is hier kennelijk van afgeleid: een zwaar geloof in de eeuwigheid. Twee keer per zondag naar de kerk en de noodzakelijke Bijbelstudie. Een trouw verbond die Gerrit praktiseert door ook een trouw verbond met mij aan te gaan.

Vriendschap
55 jaar lang spreken we elkaar regelmatig, minimaal een keer per maand hebben we contact. Zijn stellige woorden zijn voor mij vaak lastig, maar…..ook een uitdaging, keren soms mijn denksporen om. Onze gesprekken zijn geen ja en amen: de gesprekken houden me soms dagen bezig. Het is net die ene wending in het gesprek, da ene woord, dat mij raakt en waardoor ik denk: verrek……zo zou je het ook kunnen bekijken.

Door stelligheid ruimte te geven, ontstaat vriendschap

Apeldoorn, 8 februari 2017.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?