Blog 5 over vriendschap: kunst

Zaterdag 11 februari 2017

Door Pedro Waldenaar

Leontien van den Berg

Vriendschap is als Kunst, het schudt de hersenen op!

,,Het is bij jou de hemel of de hel.” Aan het woord is Kees K., mede Utrechter van geboorte, woonachtig te Utrecht. Het is 5 uur in de ochtend, het feest is afgelopen en we praten nog even na. Het was een bijzonder feest, in het hele huis door gasten, muziek, drank en hapjes. Veel gesprekken, veel contacten en veel gelach, wellicht te veel gelach. En als je te veel lacht, dan kan het wel eens mislopen.

Het zit zo:
Halverwege de avond raak ik in gesprek met een keurig geklede dame. Aanvankelijk verloopt het gesprek gemoedelijk, wisselen we ditjes en datjes uit, halen we drankjes en hapjes voor elkaar, gezelligheid kent geen tijd. Maar hoe het nu gekomen is, ik weet het echt niet meer, het zal wel verdringing zijn.( Toch een mooi mechanisme, verdringing, het voorkomt een leven lang schuldgevoel!)
Maar goed: het gesprek komt in een grimmig vaarwater terecht. We verlaten de hemel en betreden de hel. Het wordt een JIJ-gesprek: doodvermoeiend, slopend. “Stelen van emoties”, dat is het. Bijna leeg breek ik het gesprek af, soms is dat het beste.

Profiel
Ik heb Kees leren kennen op de VO ( Voortgezette opleiding op de HBO). We zijn halverwege onze loopbaan. Op de een of andere manier trok Kees mij wel: rustig, een sigaartje rokend, maatschappelijk werker in het gevangeniswezen en Utrechter in hart en nieren. Het beschouwende, het leren op afstand te kijken, dat trekt mij in Kees. Ook zijn liefde voor film en muziek: het raakt mij. Tijdens én na de lessen trekken we veel met elkaar op en al gauw bezoeken we elkaar in de huiselijke situatie.

Vriendschap
“De hemel of de Hel”. Jaren later weet ik nog steeds de woorden en met name ook de intonatie van deze woorden. Het voelde bij mij zoiets van: ,,je kent geen stabiliteit”. Kees en ik zijn in gesprek gebleven, die nacht en de jaren erna. Voor mij is hij een Kunstenaar met een grote K.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!