Blog 7 over vriendschap: Vriendschap maakt hongerig

Maandag 13 februari 2017

Door Pedro Waldenaar

Vriendschap is net als honger, het is de drang tot leven

,,Je bent hongerig.” Even ben ik verbaasd over deze uitspraak, ik heb net een aantal bitterballen achter de rug, of liever gezegd achter de kiezen, die ik overigens niet meer heb. ,,Nou, hongerig staat voor drang om te leven!” antwoord ik gevat. Afgelopen week net een vreselijke documentaire gezien over anorexia. Ik zie toch liever wat meer vlees op de botten dan de botten zelf.

Het is zondagavond en ik heb haar al een hele tijd niet meer gezien en gesproken. Het leven eist nu eenmaal soms andere aandacht. Verheugd maak ik opnieuw kennis met haar. ,,Pedro, je bent hongerig” herhaalt zij nog een keer. Een gelukzalig half uur volgt en mijn honger is inderdaad niet te stillen. Mijn honger is nauwelijks te stillen, maar ik heb genoeg energie opgedaan voor heel wat toekomstige uren.

Profiel:

Ik heb haar een aantal jaren geleden leren kennen in het circuit. Een jaar of zestig schat ik haar, een stewardess in ruste, die veel kan verhalen. Keurige dame en kleding, geïnteresseerd in de medemens en nooit te beroerd om een stevige mening te verkondigen. Thuis voorzien van bed, bad en brood is haar zelfvertrouwen groot genoeg om zelfstandig het bruisende leven in de stad nader te verkennen én te ondergaan. Af en toe heb ik een kort contact met haar op het terras en aan de bar.

Na veel van die vluchtige contacten heb ik eens de moed opgepakt om haar uit te nodigen voor een lang gesprek. Na heel lang aarzelen stemt zij in en sinds die tijd spreken we elkaar op ongeregelde momenten. Het toeval speelt hier een grote rol. De vriendschap is gegroeid, de vriendschap is gegroeid omdat zij mij hongerig maakt, hongerig maakt om te scheppen, om woorden te scheppen tot verhalen. Het ooit smeulende vuurtje in mij is een heidebrand geworden, nauwelijks te blussen.

Vriendschap:

Dit is de laatste blog over vriendschap; de voorgaande zes bloggen hebben een aantal kenmerken opgeleverd hoe vriendschap gedefinieerd kan worden. In deze laatste blog is vriendschap vooral mensen energie geven, latente gevoelens en gedachten operationeel maken. Een honger naar nieuw leven geven, een honger naar de volgende dag geven.

Apeldoorn, 11 februari 2017, Pedro Waldenaar

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?