Bouwhuis café 12 mei in ACES-gebouw

Woensdag 29 april 2015

Door Redactie

Bouwhuiscafé dinsdag 12 mei 20.00 ACEC-gebouw: Presentatie van de beste drie architectuurontwerpen en bekendmaking van vernieuwd cascodenken voor Appèl-woningen en woonomgeving in de wijk. De winnaar met betrekking tot:Kerschoten, Apeldoorn NW

Op 12 mei 2015 20:00 uur zal in het Bouwhuiscafé in het ACEC-gebouw de winnaar bekend worden gemaakt van de prijsvraag, uitgeschreven door het Architectuurcentrum Bouwhuis in samen- werking met de Belangenvereniging Het Appèl-Kerschoten, onder architecten de Stedendriehoek. De KEN-regisseur, Marjolein Tillema, aangesteld om de transitie van de wijk Kerschoten naar een energieneutrale wijk aan te jagen, zal de discussie over de ingediende ontwerpen leiden.

In 2015 is het vijftig jaar geleden dat er 96 Appèl-woningen in de wijk Kerschoten werden gebouwd. Op 19 december 2014 heeft de Belangenvereniging Het Appèl-Kerschoten met het overhandigen van de “sleutel van de toekomst” aan wethouder Olaf Prinsen van de Gemeente Apeldoorn een nieuw appèl gedaan op bewoners en gemeente om een hernieuwd veranderingsproces in gang te zetten. De prijsvraag speelt hierop in en heeft tot doel een  toekomstvisie te ontwikkelen voor de Appèl- woningen en de directe woonomgeving vanuit een vernieuwd cascodenken in directe relatie tot de openbare ruimte.

Deze Appèl-woningen werden in 1964/1965 gebouwd t.b.v. de doorstroming. Bewoners in goedkope huurhuizen werden verleid een duurdere woning met een extra verdieping te kopen. Toentertijd een landelijk voorbeeld! Nu is sprake van een nieuwe kanteling: een nieuw appèl om te komen tot verandering en aanpassing. Woningen en de omgeving moeten aangepast worden aan de veranderde samenleving, waarin thema’s actueel zijn als gezinsverdunning, vergrijzing, zorg aan huis, energieneutraliteit en toename van het gebruik van elektrische auto’s en scootmobiels.

Door de aanwijzing van de wijk Kerschoten, en daarbinnen ook van de Appèl-woningen, als “Een wederopbouwgebied van nationaal belang” door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zal dit moeten plaatsvinden met behoud van het karakter en de stedenbouwkundige kwaliteit. Daarnaast heeft de wijk Kerschoten onlangs model gestaan voor een landelijke studie: “hoe is een bestaande woonwijk uit de jaren zestig energieneutraal te maken?” Vanuit de projectgroep Kerschoten Energieneutraal (KEN) wordt hier stap voor stap invulling aan gegeven.

De jury bestaat uit:
Vincent van Oordt, directeur de Woonmensen en Ed van Gent, stedenbouwkundige Apeldoorn, samen met Ton Ceelie, secretaris van de Belangenvereniging Het Appèl-Kerschoten en bewoner van een Appèl-woning en Paul Overbeek ook bewoner van een Appèl-woning.

Meer informatie:
Architectuurcentrum Bouwhuis: ACEC gebouw, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn. Contactpersoon: Hans Menke bereikbaar via email: secretariaatbouwhuis@xs4all.nl en/of info@architectuurcentrumbouwhuis.nl , telefoon: 055 5 760 411 fax: 055 5 670 848 Belangenvereniging Het Appèl-Kerschoten: Contactpersoon: Ton Ceelie bereikbaar via e-mail: ton@ceelie.nl, telefoon: 06 53367347

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!