Burgemeester gaat Jumbo wijzen op gevolgen van ballonoplatingen

Vrijdag 6 maart 2015

Door Partij voor de Dieren

Bij de opening van de nieuwe Jumbo, aanstaande zaterdag 7 maart, in winkelcentrum de Mheen vindt een ballonnenwedstrijd plaats. Het oplaten van ballonnen is omstreden. In de tweede kamer is besloten dat dit ontmoedigd moet worden wegens de gevolgen voor zwerfafval en dieren. Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat de burgemeester in gesprek met Jumbo over de ballonnenwedstrijd en de winkel wijzen op de gevolgen ervan.

Recent heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld aan het college nadat de Tweede Kamer gemeenten had opgeroepen om ballonoplatingen te ontmoedigen. Ballonnen lijken namelijk leuk en onschuldig maar ze zorgen voor een hoop zwerfafval en vormen een ernstig risico voor dieren. Ze stikken, verstrikken en verhongeren door het onderzoeken en eten van ballonresten. In de beantwoording van de vragen heeft het college toegezegd dat zij in gesprek gaan met organisatoren van een evenement met ballonoplatingen om hen te wijzen op de gevolgen hiervan en het bespreken van alternatieven.

Tijdens de raadsvergadering van gisterenavond wilde de Partij voor de Dieren weten of dat in dit geval ook was gebeurd. De burgemeester gaf aan dat dit nog niet is gebeurd omdat de gemeente niet wist dat er een ballonnenwedstrijd is. Maar heeft wel toegezegd om alsnog met de winkel in gesprek te gaan.

De Partij voor de Dieren hoopt dat hiermee een voorbeeld wordt gesteld voor andere organisatoren. Ze hoopt dat er in de toekomst gekozen wordt voor diervriendelijke alternatieven van ballonoplatingen, zoals genoemd op http://www.dieballongaatnietop.nl/alternatieven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!