Buurt twijfelt sterk aan veiligheid Westpoint

Dinsdag 3 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Dat het oude stadskantoor (Westpoint) nog maar maximaal 20 jaar kan blijven staan en pas daarna kan worden afgeschreven klopt niet volgens projectontwikkelaar BUN. De ontwikkelaar ziet juist een zonnige toekomst in het vervallen gebouw en wil er appartementen in bouwen. Omwonenden van Westpoint volgen de plannen van BUN met argusogen en hebben wél hun twijfels.

De twijfels over de veiligheid van het voormalige stadskantoor zijn niet geheel ongegrond. Het pand ziet er vervallen uit. De buurt  is zeer teleurgesteld. BUN wilde eerder (2015) het pand nog slopen, tot vreugde van veel omwonenden, die de overlast en het lelijke uitzicht meer dan zat waren. Nu, twee jaar later, nadat de gemeenteraad het eerdere plan van BUN naar de prullenbak verwees, besluit BUN om het gebouw toch te laten staan. Een voldongen feit, lijkt het, waar omwonenden zelf niet voor gekozen hebben.

Nu de sloop definitief niet meer door lijkt te gaan, slaat de  twijfel toe. ,,Dit pand staat al meer dan tien jaar leeg. Dit pand kan nog maximaal twintig jaar door”, zegt een omwonende die anoniem wil blijven. Maar ,,er is geen reden tot zorg”, verzekert Frank van den Doel van BUN.

,,Er zitten geen scheuren in het pand, het staat niet scheef. Het is beton dat op een zandgrond staat, dat is al vele malen steviger dan bijvoorbeeld veen”. Dat de kelder vaak onder water staat is volgens Van den Doel ook geen reden tot zorg. ,,Een kelderbak staat feitelijk altijd onder water, maar dan aan de buitenkant. Dat het nu aan de binnenkant is, verandert weinig aan de zaak”, gaat Van den Doel verder. Alleen de binnenwanden zijn aan vervanging toe, geeft hij toe . ,,Maar we strippen het hele gebouw tot aan het betonnen casco. De  binnenwanden hebben we niet nodig.”

Volgens BUN is het aan de gemeente Apeldoorn om in de gaten te houden wat de kwaliteit van het pand is. De gemeente Apeldoorn zegt echter niet te beschikken over een bouwkundige beoordeling. Wel houdt de gemeente in de gaten of de veiligheid in het geding is. Zo is het pand inmiddels succesvol dichtgetimmerd waardoor krakers en dak- en thuislozen niet meer binnen kunnen komen.

BUN Projectontwikkelaars heeft toegegeven dat het in bezit is van een bouwkundig onderzoek van Westpoint, maar weigert om inzage te verlenen. Tot ergenis van de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!