Café Nova brengt in december oud en nieuw werk van Jan Ellenbroek

Donderdag 30 november 2023

Door Ben Eggermont

Oud en nieuw is de titel van de expositie in de maand december in Café Nova aan de Marktstraat 20.

Ja..Jan…Janell, Jan Ellenbroek

Wie is Janell, Jan? Hij werd geboren op 1-11-1949, hij is dus een heilig boontje en onder zijn geprononceerd reukorgaan zit een forse knevel. Schrijft liedjes, heeft 30 jaar in de groep De Vlinders gespeeld. Hij is een Vlinder, zit nooit stil en heeft jaren lang over de aardbol gefladderd.

Hij brengt in eigen beheer boekjes uit. Zestien Vlinder-schilderijen heeft hij gemaakt voor het Haikuboek ‘Gevleugelde schoonheid’ van Piet van Mulkom. Hij heeft geen academie gevolgd, maar heeft les gehad van twee bijzondere, sympathieke Apeldoornse kunstenaars en een Deventer kunstenaar. In de zeventiger jaren van Jo Klerks, hij vertelde gebruik je fantasie want die heb jij genoeg, en later van Herman Bulder. Herman was geen schilderleraar maar een vriend, en vriend voor het leven, een heerlijke lieve man, vol humor en passie! Ernst de Vogel is naast kunstenaar ook een briljante pianist en dan is het leuk om naast de kunst samen muziek te sparren, dus Ernst is naast een schilders vriend ook een muzikale vriend.

Zoals de titel al doet vermoeden, is er een mix van oud en nieuw werk in NOVA te zien. Om te beginnen treft u veel Bananen schilderijen aan van zijn onlangs in de Flierefluiter uitgekomen boek : “De Mens als pisang.”

Daarnaast enkele grijstint-schilderijen van bekende mensen, olieverf schilderijen en tekeningen en zijn er een aantal stenen beelden te aanschouwen, de bronzen beelden zijn thuis gebleven.

De muziek wordt tijdens de opening verzorgd door Lumesti. Het café is geopend vanaf 15:00 uur en de entree is gratis, opening om 16.00 uur.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“De inspiratie komt vanzelf en vaak dagelijks, vaak maak ik schetsjes die ik meestal later altijd weer weggooi. Inmiddels heb ik alweer 47 nieuwe schets/ideeën gemaakt voor mogelijke bananenschilderijen, maar of ik deze ook ga schilderen moet ik nog met Ellenbroek bespreken ( mezelf dus ) want ik heb nog zoveel wat ik graag zou willen.”

Wat staat er opstapel voor volgend jaar?

 “Volgend jaar wil ik: nieuwe schilderijen maken, een bananen-sociëteit oprichten, een bananen-bandje samenstellen The Banana’s, een bananenkoortje beginnen De Pisangs, de jaarlijkse verkiezing van de banaan van het jaar organiseren. Kandidaten genoeg. 

Buiten bij ons huis liggen een aantal mooie stenen die dagelijkse vragen: ‘’Bewerk mij’. Maar tijd hè, dat is het probleem ik kom altijd tijd te kort, maar het is ook allemaal zo leuk om te doen. Ik heb drie nieuwe schilderijen net op tijdklaar gemaakt voor de expositie.”

Heb je nog voorkeur voor bepaalde technieken?

“Favoriete techniek? Lastige vraag, olieverf, maar ik mag graag met acryl werken. Het schilderij dat Marius van Dokkum en ik samen voor mijn boekje hebben geschilderd is in aquarel gemaakt, daar had ik nog nooit mee gewerkt, maar na een avond les van Marius is het toch aardig gelukt en ga ik het zeker vaker doen. Maar in stenen hakken is ook zo leuk, daarom zijn er nu ook een aantal beelden in NOVA te aanschouwen en ga ik zeker in de zomer weer doen.”

Heb je nog kunstenaars die je bewondert?

“In mijn dorp Ugchelen was ik al bevriend met de Ugchelse / Apeldoornse schilder Simon Drost, hij heeft onder andere het uithangbord van de Flierefluiter geschilderd, hangt buiten aan de gevel. Jammer genoeg woont Simon nu in Laos en is er alleen af en toe mail contact Toen Simon in Arnhem zijn grote atelier had, kreeg ik gewoon zomaar een kamer ter beschikking om in te werken, daar heb ik ongeveer twee jaar in gewerkt, eén tot twee keer in de week, mooie tijd. 

Echt les kreeg ik van Herman Bulder en ik zeg het weer, Herman was een vriend van al zijn leerlingen, een tweede vader. Helaas is Herman overleden maar zijn zonen Hans Bulder en Nico Bulder schilderen nog steeds. 

Bewondering voor Rembrandt van Rijn, maar ook zeker Salvador Dali, ik ben een aantal keren in Figueres, in zijn woonhuis, Port Lligat in het kasteeltje van Gala en in het Dali museum in St. Petersburg geweest, maar ook de schilders Turner en Johfra spreken mij erg aan.

Beeldhouwer Jean Dubuffet, zijn Jardin d’email in het Kröller-Müller museum spreekt mij erg aan, maar ook Zadkine, ach en zo zijn er wel meer.

Het leven vind ik te kort, maar als ik het nog kan probeer ik gewoon door te gaan.” 

Jan Ellenbroek exposeert in Café Nova Marktstraat 20, te zien gedurende de maand december tijdens openingstijden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!