Café Nova laat in de maanden januari en februari werk zien van Sonja Bruil en Peter Vroon

Vrijdag 5 januari 2024

Door Ben Eggermont

Hij, in haar ogen die vreemde man met kralen in zijn oren. Zij, in zijn ogen een draakachtige tuttebel. Nu zegt zij over hem: “hij is in de omgang een zeer warme, sympathieke, best wel normale man, maar dan weer wel ondoorgrondelijk, gezien zijn kleding en interesses zo anders doen vermoeden.”

Daarbij heeft hij een energie waar ze strontjaloers op is. Hij zegt over haar dat ze evengoed een draak is, geen vuurspuwende, maar één met een overweldigende laag enthousiasme waar hij af en toe ontzettend moe van wordt.

Zeven januari 2024 is de absurdistische bezegeling op de vriendschap tussen Peter en Sonja te bekijken in Café Nova. Peter Vroon, fotograaf in hart en nieren en Sonja Bruil tekenaar tot op het bot vonden het een leuk idee hun passies samen te laten vloeien.

Bij het Stadscafé was het idee binnen een kwartier klaar en besproken. Peter zou de foto op plastic leveren en Sonja zou snijden, plakken en tekenen tot een geheel nieuw beeld. Elke afbeelding heeft een verhaal wat de kijker soms kan emotioneren, verbazen, maar meestal zal de kijker glimlachen.

De opening is om 16.00 uur en zal worden verricht door de bekende Apeldoornse kunstenaar Jack Liemburg. Het café is open vanaf 15:00 uur en de entree is gratis.

De muziek wordt deze middag verzorgd door ras-muzikant Ralph de Jongh, de man op klompen.

Kortgeleden sprak ik hen hierover

Het uitgangspunt was jullie passies op een bij wijze van spreken, symbiotische wijze samen te laten vloeien tot nieuwe beelden.

Hoe is dat proces verlopen?
Sonja: “Het idee is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Op een gegeven moment hadden we gewoon hetzelfde idee, popte als vanzelf op in ons hoofd. We hadden altijd wel de gedachte: we gaan een keer iets samen doen waarin ons werk zich met elkaar zou verbinden tot iets nieuws. De insteek was, we komen bij elkaar en we zien wel. Zo simpel was het. Daarbij wisten we elkaar regelmatig te verrassen met de resultaten.”

Peter voegt eraan toe: “Laten we het niet te gestructureerd aanpakken maar laat het zich organisch ontwikkelen. Gewoon stap voor stap. Zo ontwikkelde zich een werkwijze waarbij er binnen 5 tot 10 minuten een idee moest zijn waarmee ieder zelfstandig mee aan de slag ging om later gezamenlijk te komen tot één nieuw beeld. Hierbij was de foto de basis voor de verdere proces-stappen.”

Kunnen we in de toekomst nog meer verwachten van jullie?
Sonja: Zo onvoorspelbaar als dit voor ons alle twee was, zo onvoorspelbaar is het wat we in de toekomst gaan doen.” Peter bevestigt dit met de woorden: “Misschien over tien jaar of over een paar maanden, het ligt helemaal open. We laten het gewoon gebeuren.”

Hoe hebben jullie deze periode beleefd?
Sonja: “Als we bij elkaar kwamen was het gewoon heel gemoedelijk. En voor de rest hebben we eigenlijk heel solistisch gewerkt. Ieder op zijn eigen gebied. We vinden elkaar heel aardig dat is heel fijn als je voor langere tijd samenwerkt. Alles bij elkaar zijn we meer dan een jaar bezig geweest. En we waren het altijd met elkaar eens. Normaal gesproken ben ik het vaker ergens niet mee eens.”

Peter: “Ik verraste Sonja dan met een nieuwe foto en was dan benieuwd wat ze ervan zou gaan maken. Dan was ze in eerste instantie altijd geïrriteerd, maar wist ze me altijd weer te verrassen met haar resultaat. Daar beleefden we veel plezier aan als het weer was gelukt. We hielden elkaar wel scherp.”

Sonja: “Wat nog leuk is om te vermelden is dat we beiden behoorlijk uit onze ‘comfort zone” zijn gegaan, Peter met foto’s die hij normaal gesproken nooit zou maken en ik onderwerpen moest tekenen waar ik nooit van gedacht had ze te moeten maken.” 

Café Nova, Marktstraat 20, 7311 LH Apeldoorn, expositie Sonja Bruil en Peter Vroon, gedurende januari en februari

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!