Café Nova toont in de maand april werk van fotograaf Herwin Bührmann

Donderdag 4 april 2024

Door Ben Eggermont

In de maand april 2024 exposeert Herwin Bührmann in Café Nova aan de Marktstraat nummer 20 in Apeldoorn een keuze uit zijn fotowerk. De opening is op zondag 7 april om 16.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur. Anne-Maarten van Heuvelen zorgt voor de muzikale ondersteuning.

Herwin Bührmann

Herwin over Herwin: “Ik ben Herwin Bührmann, geboren in Enschede en in Apeldoorn opgegroeid. Mijn interesse in de fotografie is begonnen in de jaren tachtig. Na wat andere bezigheden ben ik weer bij de fotografie teruggekomen. De deeltijdopleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn heb ik vorig jaar afgerond.”

Om hem nog iets beter te leren kennen heb ik hem een aantal vragen voorgelegd.

Wat maakt voor jou fotograferen zo boeiend?
“Een afbeelding zegt meer als duizend woorden. Fotografie is een middel dat op tal van verschillende manieren gebruikt kan worden. Wat ik interessant vind zijn een aantal verschillende en ook tegenstrijdige toepassingen van fotografie. Rapportagefoto’s om geschiedschrijving vastleggen versus de toepassing van propaganda. De mogelijkheid om op het ‘verkeerde been’ te worden gezet, zoals bijvoorbeeld in de reclame. Details zijn interessant en hoe die op verschillende manieren uitgelegd kunnen worden. Hoe komt het beeld over… wat ‘zeggen’ de kleuren. Wat ik leuk vind is om mijn foto’s te delen op bijvoorbeeld Instagram. Ik ben ook erg benieuwd naar wat men van de  expositie in Café Nova vindt.”

Je interesse gaat onder andere uit naar historische wapens en munitie. Maar waar kun je die dan vinden en hoe krijg je die dan voor je lens?
“Via mijn werk, hobby en contacten kom ik wel in de gelegenheid bijzondere objecten te zien. In Nederland zijn er een aantal verenigingen waarbij de leden prachtige verzamelingen hebben verworven. De ‘collectie visser’ is daarvan een voorbeeld. Veel eigenaren van deze verzamelingen zijn wel terughoudend om daar meer bekendheid aan te geven. Vaak ik dat gebaseerd op de negatieve context die dit vaak in Nederland krijgt. De uitdaging is om een idee uit te werken om die voorwerpen op een aansprekende manier op de plaat te krijgen.”

Welke facetten van het vak van fotograaf spreken je het meeste aan?
“Het kan soms heerlijk zijn om met een ‘fotografenoog’ rond te lopen, er zijn zoveel details om van te genieten. Daarnaast is het spelen met licht en perspectief in bijvoorbeeld een studio mooi om een beeld te creëren. Een klein verschil met belichting kan al een hele andere sfeer creëren. Hoe ‘maak’ je beeld interessant. Bijvoorbeeld de uitdaging om van een onderwerp dertig verschillende foto’s te maken opent meer mogelijkheden.”

Heb je nog favoriete fotografen die je bewonderd?
“Vroeger heb ik de foto’s van Robert Capa en andere WW-2 fotografen tot in details bekeken. Ed van der Elsken, Henry Cartier-Bresson, Horst P.Horst en de minder bekende Willy Zielke zijn zeker van invloed om mijn interesse in de zwart-wit fotografie. Tegenwoordig bewonder ik Eddy van Wessel, Erwin

Olaf, Lee Jeffries, Franck Gerard. Controversieel, provocerend maar toch ook interessant vind ik Andrey Razoomovsky. Maar ook volg ik bijvoorbeeld op Instagram groepen als magnumphotos, Renegade Dark, fineartphotoawards, bnw_detaillovers, mindtheminimalism, george_steel_armours.”

Waarin zou je jezelf nog verder willen ontwikkelen?
“Digitale beeldbewerking moet ik verder onder de knie krijgen, maar ik wil ook meer uit mijn comfortzone komen. Bijvoorbeeld de uitdaging van abstracte fotografie aan te gaan. De toepassingen van AI en CGI, ‘Computer Generated Imagery’ hebben ook mijn interesse. Fotografie met Drones, maar ook de I-phone fotografie wil ik mee bezig zijn. Er is dus nog veel te ontdekken.”

Hoe zou je jezelf als fotograaf willen karakteriseren?
“Te breed geïnteresseerd om in een hokje te plaatsen. Daar had ik al moeite mee tijdens de fotovakopleiding. Dat houdt ook in dat ik van fotografie niet financieel van afhankelijk moet zijn, waardoor ik meer vrijheid in keuze van onderwerp heb. Zeg maar ‘vrije fotograaf’.”

Zijn er nog terreinen waarin je jezelf verder zou willen bekwamen?
“Komend jaar verdiep ik mij verder in de röntgenfotografie. Ik ben benieuwd of ik daarin een creatief idee kan uitwerken om “techniek” beter in beeld te krijgen.”

Anne-Maarten van Heuvelen

The Hills Blues Collective is een band rond zanger en multi-instrumentalist Anne-Maarten van Heuvelen a.k.a. Hills. Hij maakte tientallen albums en tourde van Helsinki tot Aman en van San Francisco tot Ankara met zijn groepen NO blues en Black Top. The Hills Blues Collective is een band met verschillende gastmuzikanten waarmee hij van traditionele blues tot oude soul speelt. Dit keer als duo Marc van Hout van de Living Room Heroes op gitaar. En als altijd wordt het weer een feestje! Alvast een voorproefje:

Café Nova Marktstraat 20 Apeldoorn, Expositie Herwin Bührmann, april 2024 te zien tijdens de openingstijden van het café

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!