Café Nova toont werk van de eind vorig jaar overleden Amsterdamse schilder Ben Vollers

Vrijdag 31 mei 2024

Door Ben Eggermont

In de maanden juni en juli 2024 laat Café Nova aan de Marktstraat nummer 20 in Apeldoorn werk zien van de eind vorig jaar overleden Amsterdamse schilder Ben Vollers. De opening is op zondag 2 juni om 16.00 uur en zal worden verricht door Paul Sinnema samen met Ineke van Leeuwen, de weduwe van Ben Vollers.

Inloop vanaf 15.00 uur, Paul Sinnema en zijn Music club zorgen voor de muziek

Ben Vollers

Afgelopen februari zou Ben Vollers zijn werk exposeren in Café Nova, maar helaas overleed hij eind 2023. Deze expositie is daarom een postuum eerbetoon aan Ben en zijn werk.

Ben Vollers was een Amsterdamse beeldend kunstenaar die sinds 1988 lyrisch abstract schildert, zowel op doek als op papier. Hij werd geïnspireerd door The New York School van het abstract expressionisme, met namen als Pollock, Twombly en De Kooning. In zijn werk speelde de klassieke oudheid een belangrijke rol, evenals de gehele Europese geschiedenis; zijn titels verwijzen er vaak naar. Hij zag zijn werk als ‘visuele sporen van een verleden’ die in zijn eigen hoofd leefden.

Hij schilderde in stevige kwastbewegingen die duidelijke kleurvlakken deden ontstaan. Het tekenen is met dunne lijnen over en tussen de vlakken aanwezig, als het noodzakelijke tegenspel. Het schilderen deed hij spontaan en zonder beeld vooraf; het werk ontstond ter plekke, al associërend. Zijn lichamelijke beweging uit zich met name in de graffiti-achtige lijnen die zich terloops door het werk heen bewegen; zij vormen meestal de eerste aanzet tot het schilderen of ze zijn de uiteindelijke ‘finishing touch’.

Er is een duidelijke Hollandse inslag in de schilderkunst van Ben Vollers, een atmosferische geladenheid die niet los staat van de Hollandse luchten en het water in en om de stad. Deze atmosfeer verzacht de grote robuuste kleurvelden en geeft gelaagdheid binnen het schilderij.

Naast zijn individuele werk schilderde Ben Vollers met Fons Heijnsbroek gedurende enkele jaren de Benfo-schilderijen; grote expressieve abstracte doeken, die ter plekke samen werden gemaakt.

Ben Vollers zelf

Op zijn website verwoordt hij het als volgt: “Als schilder ben ik autodidact. Na een aantal jaren heb ik lessen gevolgd aan de 3-jarige zaterdagacademie in Utrecht (‘De Vrije Akademie’). Na een jaar heb ik mijn eindpresentatie kunnen maken. Hier heb ik ook ruimtelijk leren werken. Dit vertaalt zich momenteel in mijn keramieke torens. Ik schilder ‘abstract-expressionistisch’, of ook wel gezegd ‘lyrisch abstract’, en werk intuïtief en spontaan. Met olieverf op doek, en acryl op papier, en soms met acryl op doek (ongeprepareerd of synthetisch). Ook ben ik historicus, en probeer in mijn werk het verleden te verbeelden, of liever gezegd de sporen van het verleden, dat wat overblijft. Daarbij probeer ik een sfeer op te roepen die mijn gevoel voor het verleden weergeeft. Bij dit alles put ik ook uit mijn diverse reizen naar Griekenland, Italië en Frankrijk.
Met dit alles poog ik een wereld te schetsen die bevolkt is met figuren uit de Griekse mythologie en zijn rituelen, of een wereld uit de oertijd der Papoeaas en koppensnellers, of louter al of niet vergane stedelijke werelden.”

Kijk ook eens naar zijn publicaties en essays op de website

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!