Carla Maessen: “Alles wat ik doe, doe ik met veel passie. Anders moet je het niet doen”

Vrijdag 3 mei 2024

Door Redactie

In deze aflevering van de podcast ‘Studio ACEC’ interviewt Max Dammers Carla Maessen, de directeur-bestuurder van Accres. Na een bloeiende loopbaan in de luxe hotelwereld, besloot ze de uitdaging aan te gaan als directeur van Accres. Wat dreef Carla tot deze carrièreswitch?

Sommige organisaties hebben een directeur en bestuurder, bij Accres zit dit iets anders. “We zijn een middelgrote organisatie, dus er is gekozen voor de combinatie directeur-bestuurder.” Als directeur ben je dagelijks bezig met het leiden van je operatie, als bestuurder moet je ook contacten met aandeelhouders en een raad van commissarissen (RvC) onderhouden. “Op dat moment ben je bestuurlijk verantwoordelijk voor een organisatie. In de praktijk komt het heel vaak bij elkaar terecht. Uiteindelijk is Accres een BV zonder winstoogmerk, wij willen als organisatie resultaat halen die we terug kunnen investeren in onze locaties. De gemeente Apeldoorn is aandeelhouder van Accres en een RvC houd toezicht op het bestuurlijke gedeelte.”

Hotelschool

Op jonge leeftijd ontdekte Carla haar roeping. “Omdat ik eten en drinken leuk en lekker vond. Op jonge leeftijd stond ik al te kokkerellen voor mijn moeder. Al heel snel wist ik: ik wil hotelschool doen. Ik heb jarenlang met passie en plezier in de ‘hotellerie’ gewerkt en ik vind het nog steeds een mooi vak.” 

In het verleden fungeerde Carla als directeur en salesmanager De Bildenberg. “In die tijd kwam ik erachter dat mijn liefde meer lag bij mijn nevenfuncties. Toen ik merkte dat ik hier veel meer passie voor voelde, dacht ik ‘hier maak ik mijn beroep van’. Het is belangrijk om te luisteren naar jezelf en om te doen waar je energie van krijgt. Alles wat ik doe, doe ik met veel passie. Anders moet je het gewoon niet doen.” Carla krijgt vaak de vraag ‘hoe heb jij je carrièrepad uitgestippeld?’. “Dat heb ik niet gedaan. Ik doe wat ik leuk vind en als ik iets tegenkom wat ik leuker vind, ga ik daar op af,” vertelt Maessen.

Overstap

De stap van het hotelleven naar Accres komt niet voort vanuit een vraag naar Carla: “Ik kwam online een vacature tegen. Het was wel even geleden dat ik voor het laatst gesolliciteerd had.” Na een proces met diverse gesprekken is de keuze op Carla gevallen.

We zijn iedere dag bezig met maatschappelijke relevantie. Alles wat we nu doen doen we niet om winst te maken, maar om een bijdragen te leveren aan de stad. We willen wel geld verdienen, maar ons doel is om maatschappelijke impact te maken. Het is prachtig om daar de hele dag mee bezig te zijn.” De ambitie die ik heb is om de maatschappelijke impact meer zichtbaar te maken. De opdracht van Accres is het exploiteren en beheren van maatschappelijk vastgoed.

Haar achtergrond helpt Carla enorm in een organisatie als Accres. Gedurende haar periode als directeur van het Apeldoornse hotel leerde Carla over het aansturen van een bedrijfseconomische organisatie. “”Als je met aandeelhouders werkt word je goed aangesproken op je werk. Ik neem vanuit mijn tijd in de hotellerie gastvrijheid mee. Hoe kan je het beter doen, als dat je gisteren deed. Hoe kan je de gast dat leven wat diegene niet gevraagd heeft. Volgens mij is dat waar het om gaat, het verrassende effect. Mensen moeten de deur uitgaan met het idee van ‘wow, die zijn met iets gaafs bezig!’ 

Voor de Apeldoornse bestuurder is het doel heel belangrijk. “Ik moet me er goed bij voelen. Als ik me daar goed bij voel duik ik erin en ga ik onderzoeken of het bij mij past.”

Alhoewel er op papier een groot verschil lijkt te zitten in het besturen van een hotel dan een ‘multi-maatschappelijke hulpverlener’, valt dit in de praktijk best mee. “Bij Accres hebben we (net zoals in een hotel) iedere dag diverse bezoekers over de vloer. Je wilt dat ze allemaal weggaan met het gevoel dat ze terug willen komen.”

Giro d’Italia

In 2016 startte de Giro d’Italia, een wereldberoemde wielerkoers, in Apeldoorn. Zo’n 75.000 belangstellende trokken richting ‘de Hoofdstad van de Veluwe’. Carla heeft een rol gespeeld bij het organiseren van de wielerronde, vooral voor de Apeldoornse ondernemers. “Ik word nog blij als ik eraan terugdenk, zo iets gaafs.” De motivatie van Carla is bekend: “We wilden ervoor zorgen dat heel de stad, met nadruk op de ondernemers, konden genieten van het evenement.”

Na avonturen in steden als Maastricht, Amsterdam en Rotterdam is Carla in Apeldoorn terecht gekomen. “Voor mij is Apeldoorn ‘by far’ de leukste stad om in te werken. Het leuke van deze stad vind ik het samenwerken. Ik heb in veel steden gewerkt. De omvang van Apeldoorn is goed om dingen samen te doen, een goede bodem voor samenwerkingen. Soms denk ik ook wel eens ‘misschien hebben we iets teveel clubjes’, maar liever zo dan andersom.”

Luister het volledige verhaal van Carla in de Studio ACEC van 21 juni 2023 op de website van ACECSpotifyGoogle Podcast en Apple Podcast.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!