College timmert plan voor Action en Kruidvat dicht

Donderdag 24 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

Het plan om een Action en een Kruidvat toe te voegen aan de winkelkern aan de Vlijtseweg is met een nieuw bestemmingsplan zo goed als dichtgetimmerd. De ruimtes die voor de twee nieuwe winkels gebouwd zijn – zowel op de eerste verdieping als de begane grond – krijgen de bestemming ‘Bedrijventerrein’.

De supermarkten die er al staan worden in het nieuwe bestemmingsplan voorzien van de bestemming ‘supermarkt’, maar mogen verder niet uitbreiden of een shop-in-shop realiseren.

Het oude college zat al langer in de maag met de ontwikkelingen aan de Vlijtseweg. De uitbreiding van de Dekamarkt kwam op het hoogtepunt van een heftige discussie over het aantal supermarkten in Apeldoorn, maar was juridisch niet tegen te houden. De Aldi die zich naast de Dekamarkt vestigde kon zich ook zonder problemen openen. Met het bestemmingsplan hoopt het college de ontwikkeling van een nieuwe winkelkern te stoppen.

Apeldoorn heeft daarnaast een detailhandelsvisie. Daarin heeft het gemeentebestuur zichzelf een doel gesteld: Geen supermarkten op plekken waar ze geen winkelcentrum ondersteunen. Het idee is: Zonder supermarkt geen winkelcentrum. ‘Losse’ supermarkten vormen een concurrentie voor de aan winkelcentra gebonden supermarkten. Daardoor zou de ‘fijnmazige verspreiding van winkelcentra’ in gevaar komen.

Winkelkern

Ekoma Onroerend Goed B.V. gaf eerder in een reactie naar de gemeente al aan dat die het niet eens is met het weigeren van een omgevingsvergunning voor een Action en een Kruidvat. Het argument van het college van B en W dat de twee nieuwe winkels zouden leiden tot het creëren van een nieuwe winkelkern is volgens Ekoma uit de lucht gegrepen. ,,Dit is juist een versterking van de lokale fijnmazige structuur.”

Daarnaast vormen de nieuwe Kruidvat en Action geen bedreiging voor omliggende winkelcentra. ,,De Action heeft een heel ander assortiment en de Kruidvat voorziet in dagelijkse behoeftes. Daarnaast zit de Kruidvat ook al bij winkelcentrum Anklaar. Beide winkels zeggen dat zij geen andere winkels in de regio zullen sluiten wanneer ze zich vestigen aan de Vlijtseweg.”

Volgens Ekoma verdwijnen de gewraakte ‘supermarktmeters’ zelfs. De planologische ruimte voor supermarkten in het gebied zorgden ervoor dat de Aldi zich zonder problemen kon vestigen. ,,Met de komst van de Action en de Kruidvat verdwijnt in totaal 1625 m² aan bruto supermarktmeters.” Met het nieuwe bestemmingsplan dat het college nu voorstelt verdwijnen die meters ook.

Onder andere winkelcentrum Anklaar en winkelcentrum Kerschoten hebben zich verzet tegen de groei van de nieuwe winkelkern. Zij krijgen steun van onderzoeksbureau BRO. Bureau Stedelijke Planning weer zegt dat het ‘verantwoord’ is om de Action en de Kruidvat wél toe te laten. Het is nu aan de gemeenteraad om zich een weg te banen door beide opvattingen.

De raad moet binnenkort stemmen over het nieuwe bestemmingsplan. Die zal naar alle waarschijnlijkheid voor de plannen van het college stemmen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!