Column | Toekomstlied

Maandag 13 juni 2011

Door Tom de Vries

… Iedere dag fluiten wij zijn melodie. Voor de toekomst hebben wij immers de grootse wensen. – Nog net niet in weelderige letters neergepend, noch voorzien van een luxe verpakking, wel altijd binnen handbereik in ons gedachtegoed. Wat voor de één een grote wens kan zijn is voor de ander slechts één van de vele mijlpalen in zijn leven, hij of zij heeft het namelijk al in vervulling zien gaan. Juist die kleine wensen moet je koesteren, zeg ik altijd maar. Je kan ze in een doosje stoppen, af en toe naar kijken, weer dicht doen en heerlijk verder dromen. In de meeste gevallen blijkt het verlangen zelf mooier dan de wens. “Hij die droomt, ziet nimmer de werkelijkheid”. – Nogmaals… in de meeste gevallen. Voor de gelukzoekers onder ons, zij die nog steeds te kampen hebben met de ‘goudkoorts’, leer te genieten van al dat klein is. De meest kostbaarste werkelijkheden zijn kleiner dan de palm van je hand, doortastend als de ogen van een adelaar en altijd, dan ook echt altijd dichtbij.

Als kind vond ik lieveheersbeestjes prachtig: kwetsbaar als zij zijn kruipen ze over je hand. Volledig aan hun lot overgelaten. Tuurlijk, ze kunnen elk moment wegfladderen, toch kiezen zij ervoor te blijven. – Jou hun vertrouwen te schenken. Wanneer was de laatste keer dat u een wildvreemde in vertrouwen nam!? Dit is waar levenslessen geboren worden, hier in de keiharde hardcore van de natuur. Je leven op z’n mooist leven leer je niet uit boeken, films of van je kennissen: de natuur geeft alle antwoorden. Wij mogen dan wel de slimste zoogdieren ter wereld zijn, dieren genieten meer van het leven dan wij. Iedere dag opnieuw zijn wij in staat ons werk te verrichten, kinderen naar school te brengen, het huishouden op orde brengen, de koelkast vol te proppen, noem het maar op. Waarom lukt dit alles ons zo goed en moeten wij juist het belangrijkste van dit alles: ‘Geluk’, zoeken?

Diep van binnen weet je eigenlijk wel dat je een gelukkig mens bent. – Of je nu getrouwd bent, in een relatie zit of te kampen hebt met liefdesverdriet, jij bent en blijft een prachtmens! Ik hoor het je al denken, misschien zachtjes meelezen: “ik, een prachtmens?” Het is even slikken om iets te horen wat misschien te weinig mensen je vertellen. Vandaar dat ik het nu even tegen je mag zeggen; “Lieve lezer, ik ken je niet persoonlijk, wel weet ik dat je hier niet zomaar bent. Toen jij voor het eerst je kleine voetjes op deze wereld had neergezet bestond je al met een doel, dit doel is ‘schijnen’, je licht te laten schijnen overal waar je gaat. Terwijl jij opgroeide heb je misschien hier en daar wat fouten gemaakt, het lag niet altijd aan een ander. Zij kunnen je slechts vertellen wat je moet doen, de keus ligt bij jezelf. Inmiddels heb jij van je fouten kunnen leren, je bent een goed mens geworden. Ik wil je daarom ook vertellen dat ik van je hou! Ik hou van je om wie jij bent geworden, de dingen die je doet, hoe groot of klein zij ook mogen zijn. Jij bent en blijft een prachtmens om iedere dag meer en meer van te kunnen genieten, wat de anderen ook mogen zeggen: jouw licht kleurt mijn dag!

– Je bent mijn toekomstlied, mijn wens van morgen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!