Coronaproof sporten; een kijkje in de keuken bij Korfbal Vereniging Apeldoorn

Maandag 28 september 2020

Door Henk Rijke

Sporten in deze coronatijd. Een hele tijd kon het niet, maar sinds een tijdje wel weer. Maar hoe ga je als sportvereniging om met de geldende maatregelen? Verslaggever Henk Rijke ging op pad en nam een kijkje bij een korfbalvereniging. 

Het voelt goed om even terug te zijn. Om bekende gezichten te zien, het veld te betreden waar we als familie zolang de sportieve verrichtingen van onze kinderen, soms iets te enthousiast, hebben aangemoedigd. De vakanties zijn voorbij, sportverenigingen zijn weer opgestart. Goede reden om eens te kijken hoe zij strijden tegen het coronavirus. En waar kan ik dat beter doen dan bij de voormalige club van mijn kinderen, korfbalvereniging Apeldoorn, kortweg KVA.

Corona 

KVA is in 2018 ontstaan uit de fusie tussen Atalante en Steeds Hooger. “Die fusie, daar merken we nu eigenlijk niets meer van”, zegt Heimen van Duinkerken, bestuurslid PR, Communicatie & Sponsoring. Ik spreek Heimen op het veld van KVA, tijdens een drukke trainingsavond. Zijn blik is overal. Hij is vanavond corona coördinator. “Die hebben we elke training en wedstrijd”, vervolgt Heimen. “Zorgen dat er geen groepjes ontstaan, dat iedereen zich aan ons protocol houdt.”

En dat lukt deze avond heel goed. De vereniging is weer volop in bedrijf. Na een eerste periode in maart en april met veel onduidelijkheid en een bestuur dat moest gaan videobellen is een kernteam (de 3 J’s, voorzitter Joep Eijselendoorn, Jurgen Thoma en Jeroen Reupkes) direct aan de slag gegaan met een aparte entree, handenwasinstallatie, routes en richtlijnen. Heimen: “Dat heeft goed gewerkt. Je wilt geen uitbraak veroorzaken, dus met goede maatregelen en heldere communicatie konden we elkaar al redelijk snel weer zien op het veld. Met dank ook aan al het mooie weer van deze zomer.”

Oversteekhulp

KVA is niet over één nacht ijs gegaan. Overal richtingsbordjes en zelfs aan routes op de tegenover het veld gelegen gemeente parkeerplaats, met bijhorende oversteekhulpen, werd gedacht. Ouders mochten het veld niet op, dus de kinderen werden op de parkeerplaats veilig ontvangen en de trainers brachten ze na de training terug naar de ouders. “Afkloppen, maar we hebben nog geen besmettingen gehad”, benadrukt Heimen.

Om coronabesmettingen tegen te gaan zijn bij KVA nog veel meer maatregelen genomen. Zo zijn de kleedkamers op trainingsavonden gesloten en mogen er bij wedstrijden maximaal 3 mensen in een kleedkamer. Heimen: “Dat werkt goed, een paar douchen thuis en een paar wachten even. Zo moet het nu eenmaal.” Verder heeft elke speler zijn eigen bidon en worden ballen na elke training of wedstrijd ontsmet. Ook heeft elk team zijn eigen fietsparkeerplaats en moeten bezoekers van de kantine zich inschrijven. En bij uitwedstrijden gaan in de auto’s de mondkapjes op.

Gezelligheid

De gezelligheid binnen de vereniging heeft niet onder de coronamaatregelen geleden, verzekert Heimen: “We hebben grote evenementen zoals onze traditionele kampen voor de jeugd moeten afzeggen, maar dat hebben ze zelf heel goed opgepakt. Ze organiseren nu zelf bijvoorbeeld TV-avondjes. Korfbal blijft nu eenmaal een familiesport. Jongens en meisjes bij elkaar, dan wordt het al gauw toch gezellig.”

Kosten

Door corona letten ze bij KVA nog extra op de uitgaven. “Gelukkig hebben we hierdoor geen leden verloren”, weet Heimen. “We hebben natuurlijk wel veel minder bar-omzet, dat is een aderlating.” Bij KVA hopen ze op steun van de gemeente, die hiervoor een bescheiden steunfonds beschikbaar heeft. Ook zijn ervaringen uitgewisseld met andere verenigingen tijdens een informatieavond van de Sportraad en de gemeente Apeldoorn. Heimen: “Alle kleine beetjes helpen om onze mooie sport te kunnen blijven beoefenen.”

Vertrouwen

Bij KVA kijken ze met vertrouwen naar het komende veldseizoen. “Er blijven wel af en toe kinderen met lichte klachten, zoals een snotneus, thuis voor een training, maar er is nog geen wedstrijd afgelast. En dat willen we graag zo houden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!