Coronazomer: Marleen van Beek

Woensdag 5 augustus 2020

Door Amrutha Mol

Het is een gekke zomer. Waar de meeste Nederlanders, en dus ook Apeldoorners, vaak richting het warme zuiden of andere tropische oorden gaan, kiezen velen er dit jaar voor de zomervakantie anders te vieren. In onze zomerserie ‘Coronazomer’ zie je de komende weken flink wat Apeldoorners langskomen die ieder op een eigen manier de zomer doorkomen. Marleen van Beek, haar man en haar 2 zonen houden wel van een actieve vakantie. De hele dag aan het stand liggen met een boek is niks voor hen. Daarom besloten ze om naar het eiland Cyprus te gaan. De natuurlijke omgeving lijkt hen erg mooi en daarom hebben ze een tijd geleden de keuze gemaakt om naar Cyprus te gaan. Maar toen kwam corona en stonden ze voor een dilemma. Ze kozen ervoor om toch te gaan.

Wie gaan er met jou mee naar Cyprus?

“Mijn man en 2 zonen (15 jaar en 10 jaar) gaan mee naar Cyprus. We houden wel van actieve vakanties en denken dat Cyprus ons dat kan bieden.”

Wanneer ga je naar Cyprus?

“We gaan van 12 augustus tot 23 augustus naar Cyprus, mits er niks op oranje springt, haha!”

Waarom ga je met je gezin naar Cyprus?

“Normaal zijn wij niet van het vroeg boeken. Ik ben op werk ook altijd degene die het laatste boekt en nu dachten wij: laten we eens vroeg boeken. Kijken of het echt zoveel geld scheelt. We waren op een vakantiebeurs en daar was een man die heel erg enthousiast over Cyprus vertelde. Hij had allemaal leuke tips en raadde allemaal leuke plekjes aan. Later spraken we nog een meisje dat ook echt vanaf Cyprus zelf kwam en zij vertelde ook mooie verhalen over het eiland. Dus toen hebben we voor Cyprus gekozen.”

Wat maakt Cyprus zo bijzonder?

“Dat weten we nog niet haha! Maar ik denk dat Cyprus wel heel mooi is. We gaan alleen naar het Griekse deel en daar zijn de bossen, kusten en natuur wel heel erg mooi, denk ik. Wij zijn wel een familie die graag op pad gaat om dingen te bekijken.”

Waar houd je rekening mee?

“We hebben geprobeerd om te annuleren, vanwege mijn auto-immuunziekte, maar dat zou betekenen dat de reiskosten voor onszelf zouden zijn en dat vonden we wel een beetje duur. We houden in zoverre rekening met de maatregelen dat we mondkapjes dragen en 2 meter afstand houden, want dat is de regel in Cyprus. Daarnaast vermijden we drukke plekken met veel mensen en blijven we als gezin zoveel mogelijk bij elkaar zonder dat we veel contact hebben met andere mensen.”

Waarom besloot je om toch te gaan?

“Omdat het kostenplaatje ons dus iets te hoog was. De annuleringskosten waren voor onszelf namelijk. We hebben ons wel heel goed verdiept in de coronasituatie in Cyprus en daar zijn wel strenge maatregelen en er zijn veel minder doden dan in Nederland. We denken dat je in Nederland meer risico loopt op dit moment, dan in Cyprus.”

Wat doe je als er een tweede lockdown komt terwijl je in Cyprus zit?

“We blijven dan in Cyprus. Op zich heeft Cyprus het goed geregeld. Als er een familielid ziek wordt of als er een lockdown komt, dan betaalt de overheid van Cyprus het verblijf van de toeristen. We hebben ook een pakketreis geboekt waarbij de reisorganisatie verplicht is om ons zo snel mogelijk terug te halen naar Nederland. Maar nogmaals, we denken dat corona in Cyprus minder impact heeft dan hier.”

Was het een lastige keuze?

“Nou, in principe wilden we eerst niet gaan, maar het annuleren werd dus een lastig verhaal. Dus we hebben de keuze gemaakt om toch te gaan, nadat we ons goed ingelezen hadden over de situatie in Cyprus. Nu zijn we wel blij met de keuze om wel te gaan.”

Welke rol speelde corona in deze beslissing?

“Als de regelgeving en de maatregelen soepeler waren geweest dan waren we niet gegaan. Corona zorgt voor moeilijkheden en we zijn gedwongen om andere keuzes te maken dan anders. Dus in die zin heeft corona wel een rol gespeeld.”

Snap je de regelgeving?

“Ja zeker! Als gezin houden wij ons ook meer en langer aan de regelgeving, omdat ik dus een auto-immuunziekte heb. Dus ik snap de regelgeving zeker!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Coronazomer

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!