Coronazomer: Samantha, Remco en de kinderen

Woensdag 26 augustus 2020

Door Ben Eggermont

Het is een gekke zomer. Waar de meeste Nederlanders, en dus ook Apeldoorners, vaak richting het warme zuiden of andere tropische oorden gaan, kiezen velen er dit jaar voor de zomervakantie anders te vieren. In onze zomerserie ‘Coronazomer’ zie je de komende weken flink wat Apeldoorners langskomen die ieder op een eigen manier de zomer doorkomen.

Deze keer gaan we op bezoek bij Samantha en Remco Remmers, een jong gezin met 4 kinderen. Samantha werkt in de zorg bij de Heemhof met dementerende ouderen en Remco werkt bij Defensie in de watervoorziening.

Wat was je eerste reactie op de corona uitbraak in maart?

“Wij moesten allebei blijven werken, want ik werk in de zorg en Remco in de drinkwatervoorziening. We hadden geen keus, het was ‘go with the flow’, doorgaan. Normaal gesproken hebben we een gastouder in huis voor onze 4 kinderen, maar die mocht niet meer komen vanwege haar leeftijd. We hebben alles op zijn kop gezet. De kinderen konden gelukkig nog wel naar school. Met mijn werktijden was het best moeilijk om dat allemaal te regelen. Het hakte er heel erg in. Zeker toen de scholen sloten en we thuisonderwijs moesten geven. Dat viel zwaar voor ons en ook voor de kinderen. Onze beide werkgevers probeerden ons daarin zoveel mogelijk te helpen.”

Was je al bezig met vakantie plannen?

“We hadden al een vakantie geboekt naar Cadzand in Zeeland. We waren toch wel heel blij dat we die in mei hebben afgezegd. Allebei nog behorend tot een risicogroep. We durfden het niet aan. Ik wil niet met duizend gezinnen daar op zo’n grote camping zitten, direct aan het strand. We hebben een voucher ontvangen en dat zien we dan volgend jaar wel weer.”

Hoe hebben jullie dat alsnog ingevuld?

“We hebben onze kinderen allemaal een briefje gegeven. Allemaal mochten ze 7 dingen verzinnen die ze graag wilde doen in de vakantie. Daar kwamen echt de meest leuke dingen uit, picknicken in het bos, dagje naar het strand, echt van die hele gewone dingen. Ik ben heel erg geneigd om alles te doen wat ze leuk vinden, pretpark en zo, maar dat willen ze helemaal niet. Dat was wel heel verrassend dat dat eruit kwam. Omdat we niet op vakantie gingen hebben we een groot zwembad gekocht voor in de tuin met alles erop en eraan. Er staat een koepel overheen zodat ze ook bij minder weer toch kunnen spelen. Het was wel een UV tent die de straling tegenhoudt dus konden ze er zonder zonbescherming toch in. Gelukkig kon vanaf juni de gastouder weer komen, dat was wel weer fijn.”

Heb je daarvoor moeilijke beslissingen moeten nemen?

“Mijn ouders behoren tot de kwetsbare groep. Mijn vader heeft heel zwaar COPD en mijn moeder heeft astma. Ze wonen een straat verder en in het begin kon je alleen maar zwaaien vanachter het raam en dat is best heftig. Nu zitten we buiten met 2 tot 3 meter ertussen.”

Hoe zagen normale vakanties eruit?

“Vorig jaar zijn we samen met mijn ouders naar Duitsland geweest. Dit jaar zouden ze ook weer meegaan naar Zeeland. Maar goed dat is allemaal niet door gegaan.”

Wat was de impact van Corona op je werk?

“De bezoekregeling was zeer ingrijpend voor alle mensen. In eerste instantie was er gewoon geen bezoek. Voor de bewoners was het heel moeilijk. Ik ben heel hartelijk maar je moet je toch houden aan die anderhalve meter en met dementerende ouderen is dat heel moeilijk. Sinds de bezoekregeling weer iets is verruimd, gaat het weer iets beter.“

Hoe staat het met het lijstjes van de vakantie?

“Prima, we zijn onder andere naar een varkensboerderij in Bathmen geweest. Konden ze lekker met biggetjes knuffelen, vonden ze geweldig. We hebben afgelopen zaterdag het blote voeten pad gedaan, met veel modder. Straks gaan we nog naar de World of Dinos in de Jaarbeurs in Utrecht, kunnen we er weer een afstrepen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Coronazomer

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!