Coronazomer: Yara Nina

Woensdag 19 augustus 2020

Door Marieke Nuijten

Het is een gekke zomer. Waar de meeste Nederlanders, en dus ook Apeldoorners, vaak richting het warme zuiden of andere tropische oorden gaan, kiezen velen er dit jaar voor de zomervakantie anders te vieren. In onze zomerserie ‘Coronazomer’ zie je de komende weken flink wat Apeldoorners langskomen die ieder op een eigen manier de zomer doorkomen.

Deze keer gaan we op bezoek bij Yara Nina. Het eerste wat opvalt aan Yara, zijn haar zwarte lange haren en haar felgekleurde yogalegging. Ze straalt rust uit, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt, want voordat we de thee opgedronken hebben daagt ze ons al uit voor een workshop hoelahoepen . Een goede start van onze dag én van ons interview. Wij zijn benieuwd hoe Yara haar zomer doorbrengt en wat voor haar de effecten zijn van deze coronacrisis.

Zo, het ijs is gebroken na deze sportieve start van ons interview.

“Ja lekker hé? Sinds de coronauitbraak ben ik gaan zoeken naar een invulling van mijn dagen, gezien ik in de bijstand zit. Via de projectgroep ‘Bewegen werkt‘ waar ik vanuit de gemeente in zit, ben ik begonnen te sporten, 2 keer per week. Het project duurt 3 maanden. Ik was altijd al wel een sporter, hoor. De groep zorgt er voor dat mensen die al langer thuis zitten structuur vinden en in beweging komen, letterlijk en figuurlijk. Als je fysiek lekkerder in je vel zit, kan je geestelijk ook meer.”

En is die groep in beweging gebleven afgelopen periode?

“Zoals veel dingen, kwam de groep ook niet meer samen. Dus ben ik zelf eropuit gegaan. Wandelen in Park Berg & Bos, de uitkijktoren op. Op de fiets richting Bussloo voor een duik. Sinds een paar weken komen buiten we weer bij elkaar. Maar je merkt dat er nog angst bij de mensen zit op wat te ondernemen.”

En hoe zit dat bij jou?

“Bij mezelf merk ik dat ook. Ik ben dol op dansen en uitgaan. Voor corona ging ik graag eens per maand naar een dansavond in SamSam of Gigant. Dat ligt nu stil en ik mis het. De feestjes en optredens die georganiseerd worden zijn veelal zittend aan tafel. Maar als je net als ik alleen bent, is dat toch minder gezellig en voel je je bijna verplicht iemand mee te vragen.”

Dus jij vermaakt je thuis nu?

“Klopt! Ik begin de dag met hoepelen, om de buikspieren en heupen te trainen. Zin om het zelf te ervaren? De muziek gaat dan lekker hard aan. Bij minder weer binnen voor het raam en anders heerlijk buiten in de tuin. Mijn yogamatje ligt 24 uur per dag klaar. Na het hoepelen ga ik de mat op voor mijn yoga oefeningen. Wil je een paar zonnegroeten mee doen?”

Heerlijk zeg, wil je daar niet iets mee doen, die yogamat?

“Ik het een opleiding tot kinderyogadocent gedaan in 2000. In coronatijd heb ik onder de naam: ‘Yoga 4 all’ een Facebookpagina aangemaakt. Op deze pagina kan je yogaoefeningen zien, deel ik spirituele spreuken, yoga kinderkaarten en andere dingen die me raken. De groep is openbaar en iedereen kan lid worden. Het aantal leden groeit en zo groei ik ook!”

En ‘live’ met je leden de mat op?

“Inmiddels gebeurt dat ook. Naar het park naast mijn huis gaan we dan. Of in mijn tuin, waar ik op een grasveldje bezig ben een yogatuin te maken. Liefst ben ik onder onervaren yogi’s, kinderen en ouder met kind. Door mijn kinderyoga opleiding vind ik het het leukst om spelenderwijs aan de slag te gaan. Ik merk dat sommige volwassenen deze manier ook erg prettig vinden. Door mijn HSP voel ik waar iemand behoefte aan heeft. Daar pas ik de oefening op aan. Ik vraag hiervoor geen geld, wel ben ik via de gemeente aan het kijken naar de mogelijkheden voor hun yoga te gaan geven.”

Je woonkamer is ook net een yogastudiootje, heel zenn.

“Veel van wat je hier ziet staan het ik gratis afgehaald of is tweedehands. Dat vind ik ook leuk en daarnaast moet je wat als je budget beperkt is. Ik vind het heerlijk om ruilhandel te drijven. Bijvoorbeeld een tuinhek in ruil voor een massage. Vanuit huis deden wij vroeger mee aan het traject Apies. Dan werden mijn haren geknipt en ging mijn vader ergens schilderen. Er kwam geen geld aan te pas.”

Naast sportiviteit nog andere bijzondere talenten?

“Ik teken op mijn muren. Mijn eerste project was mijn wc, kijk maar eens. Ik ben begonnen met wat blaadjes en nu kom ik steeds ruimte tekort. Ik heb iets met bloemen, in mijn vorige huis had ik een lange muur volgetekend met bloemen. Als ik creatief bezig ben ga ik uit mijn hoofd.”

Heel gaaf die muur, je hebt ook een fijn huis!

“Vanaf mijn 2e tot 23e levensjaar heb ik hier ‘op Het Dorp’ gewoond. Mijn moeder is 74 en woont hier vlakbij. Mijn vader is helaas overleden, samen hebben ze 50 jaar hier gewoond. Een jaar geleden kwam ik hier via ‘Project Home’ met urgentie terecht. Het is hier super en heerlijk rustig. Ik ga hier niet meer weg.”

Dus als ik vraag, wat doe je deze zomer?

“Klussen, tekenen in huis, hoelahoepen en oefeningen doen op mijn yogamat.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Coronazomer

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!