Dartelend het voorjaar in bij AV’34

Dinsdag 23 februari 2021

Door Henk Rijke

Ik ben niet zo van het skiën. Prachtig hoor, al die bergen, maar ze zijn mij te hoog en te ver weg. Omdat corona zorgt dat heel Nederland dit jaar de après-ski in de eigen achtertuin viert, houdt AV’34, in samenwerking met ACCRES en de gemeente Apeldoorn, deze voorjaarsvakantie een heuse atletiekclinic voor de jeugd tussen 8 en 12 jaar. Deze ochtend dus op naar het Orderbos.

Kennismaken met

Als ik even voor 10.00 uur in de richting van het Orderbos fiets, zie ik volop fietsende kinderen in sporttenue, met evenzoveel blij kijkende ouders de ingang van de atletiekbaan opzoeken. “We hadden 20 tot 30 kinderen verwacht, maar het zijn er 50.” Ik spreek Wim van Beek, oud voorzitter van AV’34 en nu als coördinator betrokken bij deze clinic. Terwijl Wim scherp in de gaten houdt of alles veilig en coronaproof verloopt worden de kinderen opgevangen door Bart Terwisscha, buurtsportcoach van ACCRES in Apeldoorn-West.

“We doen dit vaker”, zegt Wim. “Vorig jaar zomer en ook straks met Pasen en Pinksteren. We laten de kinderen graag kennismaken met een 5 kamp.” Terwijl de eerste krokussen voorzichtig hun kopjes boven het maaiveld uitsteken dartelen de kinderen al over het veld. “Eerst even warmlopen”, hoor ik iemand roepen. En ja hoor, als snel trekt een lang lint langs de baan. Als er even zorgen zijn omdat niet alle kinderen een eigen bidon bij zich hebben, gaat Wim meteen aan de slag. Er wordt goed voor onze kampioenen van de toekomst gezorgd.

Nieuwe leden

Wim vervolgd: “We hebben dit weekend de NK indoor gehad in Omnisport. Normaal organiseren we rondom zo’n evenement ook activiteiten voor de kinderen, maar dat kan nu niet. Mooi dat we de kinderen in ieder geval wel buiten kunnen laten bewegen.” Binnen de geldende coronamaatregelen gaat veel niet door, maar bij AV’34 kijken ze vooral naar wat wel kan. “We krijgen nog steeds nieuwe leden. Onder de 17 jaar wordt er volop gesport. Overdag kunnen volwassenen, maximaal twee aan twee, aan de slag.”

Ondertussen vangt Bart één van de kinderen op die het even spannend vindt. Na een paar geruststellende woorden keert al snel de glimlach op zijn gezicht terug. “Prachtig dat we dit kunnen organiseren”, zegt Bart. “We hebben een volle week met allemaal aparte vakantie instuiven, met daarnaast ook nog aandacht voor specifieke sporten zoals judo, kickboksen, een voetbaltoernooi, personal training, bootcamp en deze atletiek ochtend. De kinderen hebben deze week voldoende mogelijkheden om te bewegen.”

En bewogen wordt er. Ik zie fanatieke Dafnes in de dop al de nodige meters springen en sprinten en er wordt gestart met de handen keurig achter de startlijn. Jong geleerd…

Meerkamp

Tussen al het sportgeweld van de jeugd tref ik meerkamper Lauri Hulleman. Net vijfde geworden op de Nederlandse kampioenschappen meerkamp, nu alweer fanatiek aan het proberen de lat nog hoger te leggen. “Ik ga nog even wat sprintjes trekken”, vertelt Lauri. “Ik heb bij het NK nog wat tips gekregen om de eerste meters na mijn start te verbeteren, dus daar ga ik mee aan de slag.” Om de kinderen niet te storen zoekt hij daarvoor het Orderbos op. Het liefst zou ik met hem mee willen. Kijken wie er wint. Helaas weet ik het antwoord al. Die tijd is geweest.

Voor alle activiteiten die door ACCRES deze week worden georganiseerd kijk je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!