De 32 stadsparken van Apeldoorn

Zondag 5 februari 2023

Door Ben Eggermont

Dat Apeldoorn bekend staat als de Groene hoofdstad van de Veluwe zal inmiddels wel bij iedereen bekend zijn, maar dat je in Apeldoorn kunt wandelen en genieten van wel 32 stadsparken, wist je waarschijnlijk nog niet. Het kwartaalblad GroenVoer(*) van IVN-Apeldoorn heeft de vierde editie van 2022 hier volledig aan gewijd onder de titel ‘Ode aan de parken’.

Het ontstaan

IVN-natuurgids Yvonne Zwikker vertelt: “Misschien wel 10 jaar geleden kregen Monic Breed en ik, beiden IVN-natuurgidsen, een uitgave van de gemeente Amersfoort in handen over hun parken. Een bescheiden uitgave waar wel trots en enthousiasme uit bleek. Monic en ik vonden dat ook toepasbaar in Apeldoorn. Maar na contact met de gemeente rond 2015 bleek dat er geen mankracht en budget,” aldus Yvonne.

Veel te bieden

Ze vergaarden informatie over de Apeldoornse parken, verzamelden de basisgegevens en maakten foto’s in verschillende seizoenen. “De hele redactie van Groenvoer wilde wel eens een speciale uitgave maken. En die kwam er, over de Apeldoornse parken, dankzij de inzet van de hele redactie — 6 personen,” vult Yvonne aan, “Dit blad laat zien wat Apeldoorn al in huis heeft aan groen in het stedelijk gebied en dat het een bron van biodiversiteit is. Apeldoorners hebben geen idee dat er 32 parken te bezoeken zijn. De gemeente heeft de parken ingetekend, ingericht en doet aan beheer en onderhoud. We zijn in overleg over een extra oplage zodat de gemeente kan laten zien wat onze stad aan groen te bieden heeft.”

Het blad is al wel in te zien op de website van IVN-Apeldoorn. Inzien, klik hier

(*)GroenVoer is het contact- en informatieblad van IVN-Apeldoorn en verschijnt vier maal per jaar. Het is voor en door leden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!