De Apeldoornse 4Daagse draait op vrijwilligers: “Ik hoop het 80-jarige jubileum mee te maken!”

Maandag 6 mei 2024

Door Kevin van Es

De 4Daagse Apeldoorn wordt al 70 jaar georganiseerd door een team van fanatieke vrijwilligers. Als hulpkracht bij een van de grootste evenementen van Apeldoorn steek je de handen uit de mouwen als verkeersregelaar, medewerker van de medische dienst en nog veel meer. Ook dit jaar staat een groep vrijwilligers klaar om er een fantastische vierdaagse van te maken. Wat komt er allemaal kijken bij het helpen tijdens de 4Daagse?

Roelof Wanders is coördinator parcoursen. Op het moment dat Roelof bij de organisatie aansloot, was het land in de ban van corona. “Ik ben er zelf sinds 2019 bij. Maar vanwege de corona ben ik in 2021 pas voor het eerst fysiek aanwezig geweest. Tijdens de pandemie zijn we druk met de voorbereidingen geweest.” Zelf heeft Roelof de 4Daagse niet gelopen. ”Ik help mee uit andere overwegingen. Ik vind het uitzetten van routes, bepijlen, bewegwijzering en op de fiets op en neer gaan geweldig.”

Bepalen routes

Het begint voor de vrijwilligers met het in opzet bepalen van de routes. “Daarna maken we afspraken met de landeigenaren. Dit gaat in overleg met ons bestuur, we onderhouden goede contacten met mensen waar we direct mee te maken hebben,” legt Roelof uit. Bovendien is er een aanzienlijke groep helpers die de routes controleren om te verifiëren of deze overeenkomt met het oorspronkelijke plan. Het controleren doen de vrijwilligers in ‘lussen’. “We hebben een 12 kilometer lus en een 20 en 30 kilometer lus 40 kilometer lus. We hebben 4 groepjes van 4 tot 3 personen, samen trekken we de natuur in. Gezien de leeftijd van de leden willen we graag mensen erbij hebben,” legt Wanders uit.

De vrijwillige parcoursenbouwers beginnen in december en hebben tot en met mei gelegenheid om dingen aan te passen. “Dan moeten de routes klaar zijn om vergunningen aan te vragen,” verklaart Roelof. Het is gedurende de voorbereiding de bedoeling dat de vrijwilligers het bos in gaan, vaak mag dat op de fiets terwijl de meeste mensen daar alleen mogen lopen. “Dan zoek ik wel een geschikte dag uit. Mezelf kletsnat laten regenen doe ik niet, dit doen we alleen tijdens de 4Daagse zelf,” lacht Wanders.

Coördinator verkeer

Bij een evenement waar deelnemers van over de hele wereld bij elkaar komen, komt een grote verkeersstroom kijken. Dit moet natuurlijk in goede banen geleid worden. Kor Flokstra is vrijwillige verkeersregelaars tijdens de 4Daagse. Hij leidt het verkeer rond Victoria Boys, de start- en finishlocatie, in goede banen. Het vrijwilligerswerk zit er al een tijdje in: “Ik was een periode vrijwillig voorzitter bij een Apeldoornse dierensportvereniging.” Toen ik daar stopte, had ik meer vrije tijd over. Via een kennis hoorde ik iets over de 4Daagse en dat er mensen nodig zijn. Het eerste jaar heb ik geholpen als verkeersregelaar.” Toen de coördinator afscheid nam, is het bestuur bij Kor uitgekomen als opvolger.

Toen de Apeldoorner gevraagd werd, heeft hij wel even moeten nadenken. “Wat wordt er verlangd?” Nadat het Kor ‘keurig is uitgelegd’ is hij met zijn vrouw tot de conclusie gekomen het te gaan doen. Wandelen doet Kor wel, maar een speciale band met de 4Daagse is er niet. “Maar dat is de afgelopen jaren wel gegroeid. Mede door de samenhorigheid van het bestuur en de dankbaarheid van de wandelaars,” vertelt Kor.

Wat het helpen bij de 4Daagse leuk maakt, is voor Kor duidelijk: “In dit clubje is het saamhorigheid, dat staat ver bovenaan. We helpen elkaar en we zijn er voor elkaar. Er is altijd wel wat te doen. ”  Kor blijft zijn best doen om dit werk te blijven doen: “Ik heb er veel schik aan. Ik denk dat de 4Daagse een fijne organisatie is om als helpende hand bij te springen. Ik hoop het 80-jarige jubileum mee te maken!”

PR en startbureau

Kees Brüggemann loopt al vijf jaar rond als vrijwilliger bij de 4Daagse. Op de achtergrond helpt Kees met de PR, ook zit de Apeldoorner op het startbureau. “Mijn taak is het ontvangen van de wandelaars, het uitgeven van de startbewijzen. Aan het eind van dag wachten we dat ze binnenkomen en gaan we aan de slag met de nieuwe startbewijzen.” Kees zit helemaal op zijn plek bij de 4Daagse: “Het is zulk leuk werk. Je ziet alleen maar blije mensen die de wandeltocht hebben gehaald. Verder werken we met een fijne en hechte groep vrijwilligers.”

Sinds januari is Kees bij de PR betrokken. “Dat kost iets meer tijd, zo’n 4 uur in de week. Tijdens het evenement hebben we weinig werk aan de PR.  Dan focus ik me op het startbureau. We werken in shifts, dus we lossen elkaar af. Ook krijgen we een goed verzorgde lunch.”

Het mooiste aan dit werk vindt Kees het sociale aspect. “Tijdens het evenement ontmoet je veel mensen. Je krijgt het gevoel dat je iets voor iemand anders doet. Bovendien spreken we mensen van over de hele wereld, Duitsers, Belgen, Noren en Israëliërs.” Tijdens de 4Daagse zit de Apeldoornse vrijwilliger in de tent. “Verkeersregelaar of EHBO’ers hebben hele andere taken, dat is veel meer een roeping. Die komen in hele andere situaties terecht.”

Net zoals vele vrijwilligersorganisaties heeft ook het bestuur van Nederlands groenste wandelevenement moeite met het vinden van helpende handjes. Meer informatie over het vrijwilligerswerk is de vinden via de site van de 4Daagse, voor vragen kan je terecht bij het e-mailadres van de organisatie: secretariaat@4daagseapeldoorn.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!