De Codeclub Apeldoorn vraagt hulp

Zondag 14 oktober 2018

Door Redactie

Codeclub

De Stichting Codeclub Apeldoorn stelt zich ten doel om op alle basisscholen (70) in Apeldoorn kinderen in groep 6 en 7 te begeleiden bij het leren coderen of, anders gezegd; leren programmeren. Zie hierover onze eerdere berichtgeving van december vorig jaar.

„Dit jaar zijn we gestart met een pilot op de Berg en Bosschool aan de Soerenseweg. De kinderen uit groep 6 en 7 vonden het geweldig. En wij hebben kunnen proefdraaien met de 5 lessen uit het Scratch pakket. Leerlingen en begeleiders waren zeer enthousiast. Daarom willen we op korte termijn echt van start gaan. Inmiddels hebben zich 15 scholen aangemeld om mee te doen. Wij zijn er klaar voor. Nu moeten we nog voldoende begeleiders zien te krijgen” zegt bestuurslid Richard Bosman. „Er is eigenlijk geen (diepgaande) ICT kennis nodig. Wat we zoeken zijn enthousiastelingen die het leuk vinden om met jonge kinderen te werken, ze te stimuleren en uit te dagen.”

En hoe werkt dat?

„Door ze de basisbeginselen van het coderen te leren, ontwikkelen de kinderen vaardigheden die later van pas komen. Gestimuleerd door de nagenoeg oneindige  mogelijkheden van de IT, liggen er nog enorme technologische ontwikkelingen in het vooruitzicht. Ontwikkelingen die er ook voor zorgen dat iedereen in meer of mindere mate met IT te maken krijgt.

Het is dan handig om al op jonge leeftijd die vaardigheden te ontwikkelen, zoals analytisch en creatief denken, probleemoplossend denken en doelgericht werken.

De Codeclub Apeldoorn maakt gebruik van speelse op de leeftijdsgroep afgestemde open source software, genaamd Scratch. Een 5-tal modules uit het Scratch programma worden in 5 lesblokken van 1 uur aangeboden binnen schooltijd. De leerling kan thuis doorgaan met de modules, van eenvoudig tot zeer ingewikkeld. Ze zijn op internet vrij verkrijgbaar.”

Om dit voor elkaar te krijgen zoekt de Stichting vrijwilligers om de jongeren tijdens de lessen begeleid te begeleiden. De scholen zorgen ervoor dat er altijd een leerkracht aanwezig is tijdens de lessen. Alle begeleiders krijgen een training van een dagdeel.

Het gaat om begeleiders die op korte termijn beschikbaar zijn maar ook om begeleiders die later in het jaar/volgend jaar mee willen doen.

Voor informatie een mailtje sturen naar info@codeclubapeldoorn.nl of als je begeleider wil worden een mailtje naar begeleiders@codeclubapeldoorn.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Onderwijs

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!