De juiste gear voor de Apeldoornse Vierdaagse

Dinsdag 14 juni 2022

Door Redactie

Een prettige wandelervaring staat of valt bij het dragen van de juiste kleding of schoenen. Maar wat is de juiste gear en waar let je op? Fanatiek wandelaar en wandelschoenen-expert Chris Agaart is er duidelijk over: “het belangrijkste zijn je SCHOENEN”. Inderdaad, met hoofdletters. Chris werkt al bijna twintig jaar bij De Wandelfabriek en is als podoloog gespecialiseerd op het gebied van voeten. Hij adviseert ons in voorbereiding voor de Apeldoornse Vierdaagse.

Wat zijn goede schoenen?

Chris windt er geen doekjes om; “Goed aangemeten schoenen helpen je met meer plezier te wandelen. Kies dus schoenen die passen bij waar en hoe je gaat wandelen, maar vooral die perfect bij jouw voeten passen, eventueel met ondersteunende zolen. Ze moeten ervoor zorgen dat jouw voeten goed kunnen afwikkelen en ondersteund worden.”

Het kiezen van de juiste maat schoen is een inkoppertje, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de juiste pasvorm. Chris adviseert: “Het is van belang dat je voet achterin goed vast zit en niet glijdt. Voorin moet er ruimte zijn bij de tenen om eventuele zwelling van de voet op te vangen”.

Hoe lang je een schoen gemiddeld inloopt voordat je er ‘echt’ mee op pad kan, hangt af van het soort schoeisel: “bergwandelschoenen hebben meer nodig dan een lichte schoen voor een evenement zoals de Vierdaagse. Grofweg raden we aan om schoenen een paar keer in te lopen met een wandeling van zo’n 10 kilometer”.

En dan…regen

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario in Nederland: je bent op pad en het begint te regenen. Gooi je een poncho over je kleding of hijs je jezelf in een regenpak? “Dat is zoals bij veel uitrusting een persoonlijke voorkeur”, geeft Chris aan, “Het voordeel van een poncho is dat je hem over alles aan doet en meteen de rugzak of heup tas afdekt. Het nadeel is wel dat het bij harde wind opwaait en flappert. Een goed ademend jack met dito broek heeft dat nadeel niet en de moderne broeken met lange ritsen aan de zijkant zijn makkelijk aan en uit te trekken. De kosten van zo’n set liggen wel een stuk hoger dan bij een poncho”.

Waar neem je je spullen dan in mee?

Veel wandelaars zie je lopen met een rugzak, of zelfs een heuptasje. Maar wanneer kies je nou welke je meeneemt? “Als je een georganiseerde tocht loopt zoals de Apeldoornse Vierdaagse, is een heuptas groot genoeg om je spullen in mee te nemen. Maar tijdens trainingstochten kan de inhoud te klein zijn, zeker bij kou of slecht weer. Voor mensen met schouder of rugklachten is een heuptas vaak een uitkomst, hoewel een goed passende rugzak met heupband en verstevigd frame soms ook veel verlichting geeft.

Laat je bij je aankopen vooral goed voorlichten in een gespecialiseerde winkel, wat voor de een werkt kan voor de ander juist niet werken, het gaat erom dat je uitrusting bij jou past.

Een tip uit de onverwachte hoek

Chris gaat zelf ook graag op pad, het liefst in Scandinavië, al dan niet met rugzak en tent. Maar als het dichterbij gezocht moet worden dan heeft zijn voorkeur om de Tondense en Empese heide te ontdekken: “Het gebied heeft wel iets Scandinavisch met mooie vergezichten en verstilde waterpartijen”.

Zijn favoriete gear is er één uit de onverwachte hoek, namelijk: sportcompressiekousen. “Die zorgen ervoor dat afvalstoffen zich niet in je benen ophopen, wat weer je herstel versneld. Ook is het een goede remedie bij mensen die rond hun enkels hitte-uitslag of asphalt eczeem krijgen. Een echte aanrader”.

Opgeven voor de Apeldoornse Vierdaagse

De Wandelfabriek is gevestigd in Apeldoorn en Gorssel en is al acht jaar trouwe sponsor van de Apeldoornse Vierdaagse. Heb jij vragen over de juiste materialen voor jouw volgende wandelavontuur? Dan kun je bij deze specialisten terecht.

Heb je je nog niet opgegeven voor de Apeldoornse Vierdaagse? Dat kan nog steeds! Van 12 t/m 15 juli en je kan je opgeven voor de afstanden van 12 t/m 40 kilometer en zelfs losse dagen meedoen. Eigenlijk stel je hiermee dus helemaal je eigen dagen samen. Bekijk voor meer informatie: www.4daagseapeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!