De Klimaatstraat breidt zich uit met toevoeging Marktstroom

Vrijdag 23 april 2021

Door Tim Uilen

Van de Deventerstraat tot aan de Beekstraat stroomt nu een waterloop, namelijk de Marktstroom. Vanaf vandaag, vrijdag 23 april, loopt opgevangen regenwater langs lunchbar Rembrandt, het Marktplein en eindigt vervolgens bij IJssalon Claudio’s. Het project begon in maart 2019 en nu, meer dan 2 jaar later, is het afgerond. De Marktstroom is onderdeel van de Klimaatstraat, een gedeelte van de binnenstad dat aan een make-over toe was. Naast een oppepper voor het omgevende gebied is de Marktstroom ook een speelelement voor kinderen.

Klimaatstraat

“Water, natuur, verkoeling, biodiversiteit, meer planten en struiken. Het wordt een plek om te zijn”, zegt wethouder Maarten van Vierssen over de Klimaatstraat. Het project is al een tijdje bezig en is in samenwerking gegaan met een aantal partijen. Ondernemers, bewoners en de gemeente hebben gewerkt aan het vernieuwen van dit stukje Apeldoorn. Dankzij subsidies van de provincie Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Waterschap Vallei en Veluwe kan dit realiteit worden. Kleine parkjes, zoals het Markthof en het stukje groen tussen de Beekstraat en de Grift, zijn al aangelegd. Daarnaast worden er bijvoorbeeld ook historische gevels gerestaureerd. De Markstroom is ook onderdeel van de Klimaatstraat.

Marktstroom

“Het is echt een klein geluksmomentje voor de binnenstad van Apeldoorn”, zegt Maarten van Vierssen. “Iedereen heeft het ontzettend moeilijk, maar kom hier strak even met je voeten door het water.” Aangezien veel mensen weer toe zijn aan een beetje rust, vindt de wethouder het een nodige toevoeging aan de binnenstad. De Marktstroom is niet alleen een rustige waterloop waar kinderen in kunnen spelen, maar er hoort meer bij het project. Er is een ondergrondse wateropslag van 200.000 liter aangelegd. Het water komt van regen en zal, naast lopen door de Klimaatstraat, ook ingezet worden bij droogte. De Klimaatstraat wordt steeds groener en hier kan het water dus ook van pas komen.

Ondanks de toevoeging van de Markstroom is het project nog niet klaar, er is al wel veel gedaan. Planten en struiken zullen nog toegevoegd worden, gevels worden nog gerestaureerd en ondernemingen moeten weer terugkeren. Voor het gehele project, de Klimaatstraat en de omgevende projecten, is 3 miljoen euro uitgetrokken. Daarbij hebben de provincie, het Ministerie en het Waterschap ook een deel aangeleverd. De definitieve balans voor het project is nog niet opgemaakt, het is dus nog niet duidelijk of er een overschrijding is of niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!