Help de bevolking van Oekraïne

De raad op straat

Dinsdag 14 februari 2012

Door christenunie apeldoorn

Met het aftreden van onze wethouders in het achterhoofd zou de titel van deze blog subtiel kunnen verwijzen naar een aftreden van de raad. Dergelijke insinuaties zou ik echter niet durven of willen maken. Wel wil ik aandacht geven aan wie er echt op straat staan in Apeldoorn: de dak- en thuislozen

Het zijn geen lieverdjes. Daklozen zijn drugs en alcohol gebruikende parasieten (/uitkeringstrekkers) van ons economisch systeem. Ze vallen je lastig op straat en ze stinken. Natuurlijk chargeer ik nu de boel, maar in een mildere vorm zijn het wel gedachten die bij je kunnen opkomen. Zelf heb ik dat ook wel eens, dan wil je bijvoorbeeld de Albert Heijn naar binnen en dan wordt je eerst aangesproken door een straatkrantverkoper met straatkrantjes van twee maanden geleden en vervolgens door iemand die geld voor het slaaphuis wil. Soms heb je daar gewoon even geen zin in.

Wanneer je echter tijd maakt voor deze mensen om naar hun verhaal te luisteren dan krijg je toch al snel een ander beeld. De waarheid blijkt dan vaak genuanceerder en tegelijkertijd complexer. Dat blijkt ook wel bijvoorbeeld uit de blog en bijbehorende discussie op ApeldoornDirect over Camel. Veel van de mensen zijn op straat gekomen door meelijwekkende moeilijke omstandigheden. Natuurlijk gedragen ze zich niet altijd even braaf en zijn ze niet onschuldig maar, denk ik dan: welk mens is dat wel?

De idealist in mij wil graag wat kunnen betekenen voor deze mensen. Op het politieke niveau vind ik dit nog wel eens lastig. Daardoor ben ik erg blij met organisaties zoals Iriszorg en de stichting Dak- en Thuislozenzorg die ons als politici regelmatig laten zien wat hun werk betekent voor mensen op straat en hoe ze het werk van Omnizorg aanvullen. Zo ben ik een tijdje terug vanuit de ChristenUnie op bezoek geweest bij Iriszorg.

Het jongerenteam daar had voor de raadsleden en vertegenwoordigers een wandeling door Apeldoorn voorbereid onder leiding van (ex)straat jongeren. Erg leerzaam.

Ik hoop dat wij als ChristenUnie fractie ons mogen (blijven) inzetten voor deze doelgroep. Tips/commentaar en/of ideeën hiervoor zijn altijd welkom.

Alex van Wijhe – raadslid ChristenUnie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?