‘De situatie in Oekraïne raakt mensen’

Donderdag 24 maart 2022

Door Redactie

De oorlog in Oekraïne laat mensen niet onberoerd en brengt gevoelens van angst, paniek, onzekerheid en oorlogsstress met zich mee. Dat merken ook de vrijwilligers bij de Luisterlijn. Dag en nacht bieden zij mentale steun, troost of een luisterend oor aan iedereen die dat nodig heeft. “Er is behoefte om hierover te praten en gevoelens te delen.”

De landelijke organisatie, die steun via telefoon, chat en e-mail biedt, merkt dat de situatie in Oekraïne – logischerwijs – veel met mensen doet. “Het is voor mensen een aanleiding om contact op te nemen met de Luisterlijn”, vertelt directeur-bestuurder Leo Noordegraaf. Sinds begin deze maand kwam het onderwerp in al in meer dan 1.200 telefoongesprekken ter sprake. “Hoewel we geen significante stijging zien in het aantal oproepen, merken we wel dat een brede groep mensen zich tot ons wendt. Van mensen die zich zorgen maken over een mogelijke oorlog hier, of over familieleden daar, tot aan ouderen of volwassenen die korter of langer geleden zelf oorlog hebben meegemaakt.”

‘Het komt allemaal voorbij’

“Gevoelens van boosheid, onzekerheid, angst, onveiligheid; ze komen allemaal voorbij”, vertelt Noordegraaf. “Sommige mensen hebben angst voor de toekomst, een mogelijke (kern)oorlog. Anderen maken zich zorgen over eventuele gevolgen voor de voedselvoorziening of hun draagkracht, maar ook de bedreigde veiligheid, de vluchtelingen(stroom) en het toenemende geweld zijn onderwerp van gesprek. Anderen uitten hun boosheid over Poetin, Rusland en weer anderen delen gevoelens van machteloosheid en verdriet.”

Erover praten helpt

De Luisterlijn benadrukt dat het in alle gevallen belangrijk is te blijven praten over je gevoelens. “Erover praten kan opluchten, gevoelens relativeren en richting geven aan het denken. De situatie in Oekraïne kunnen we helaas niet oplossen, maar we kunnen er wel even voor mensen zijn. Of dat nu overdag of ’s nachts is. Bij de Luisterlijn-vrijwilligers kunnen mensen hun hart luchten. Zij luisteren zonder oordeel, geven je een steuntje in de rug en kunnen richting geven aan je denken.”

‘Probeer nieuws gedoseerd tot je te nemen’

De Luisterlijn heeft nog wel een tip voor wie last heeft van gevoelens van onzekerheid, stress of angst. “Probeer het nieuws gedoseerd tot je te nemen. Is er echt belangrijk nieuws dat je moet weten, dan hoor je het vanzelf.” En zijn er momenten waarop je behoefte hebt aan mentale steun, troost of een luisterend oor, dan zijn de vrijwilligers van de Luisterlijn er.”

De Luisterlijn is 24/7 bereikbaar via 088-0767000. Chatten of mailen is ook mogelijk via deluisterlijn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!