De snelweg is de grens!

Vrijdag 15 oktober 2010

Door Niels Kater

 Heel lang was men hierover uitgesproken. Niet bouwen over de snelweg. Apeldoorn ligt in principe ingesloten door drie harde grenzen. De Veluwe oftewel het Orderbos, Berg en Bos en het Loo aan de Westkant. De A1 aan de Zuidkant en de A50 aan de Oostkant. Aan de Noordkant is dat deels de Oost-Veluweweg. Een harde grens is het niet, maar het landelijk gebied richting Wenum kent ook een overgangszone.

Apeldoorn heeft nog tal van plannen op stapel binnen deze grenzen. Ik noem Zuidbroek (3500 woningen), Zonnehoeve (1000 woningen), de Kanaalzone (3500 woningen) en de binnenstad (1000 woningen). Ik zie dat de Ecofactorij nog niet vol is, de Europaweg nog niet, Apeldoorn-Noord nog niet en Stadhoudersmolen is nu ook weer plek. Er liggen nog herstructureringsopgaven in bestaande wijken als Zuid, Zevenhuizen en Orden waar bepaalde woningen niet meer voldoen aan de eisen van nu. Door sloop-nieuwbouw komt daar dus ook ruimte.

Waarom, waarom dan toch óver de snelweg heen? Ik doel op het regionaal bedrijventerrein apeldoorn zuid of beekbergsebroek. Nota bene tégen een natuurgebied aan. Een mooi open landschap met weilanden waar je nu vanuit de wijk De Maten prachtig naar Klarenbeek kunt fietsen. Dat moet weer volgepropt worden met grote bedrijfshallen die je op de Ecofactorij ook al kunt zien staan. Waarom??? Laat ze in Deventer die dingen lekker bouwen. Dat is maar 10 minuten verderop. Dan kunnen Apeldoorners hier plezierig, mooi en groen wonen en 10 minuten verderop werken. Het mooie van Apeldoorn is het bos aan de westkant en het open gebied aan de oost- en zuidkant. Laten we dat nou niet weggooien! De economie loopt voorlopig toch voor geen meter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!