De Textiel Race rijdt door Apeldoorn

Vrijdag 15 september 2023

Door Redactie

“Wat ga ik doen met dit oude shirt?’ In veel gevallen eindigt het tussen het oud vuil of blijft het in de kast slingeren. In Nederland wordt 60 procent van het textielafval niet gerecycled, terwijl het zeker nog bruikbaar is. Hier heeft de gemeente Apeldoorn iets op bedacht, zo melden ze op hun site. In ‘de Textiel Race’ leren scholieren over circulariteit en hoe leuk recyclen kan zijn, ook hangt er een inzamelactie aan vast. Verschillende Apeldoornse basisscholen nemen deel aan het project, wat 18 september van start gaat.

Als je dichtbij een deelnemende school woont, kun je gratis textiel laten ophalen tussen 18 september en 12 oktober. Je kan jouw textiel online aanbieden op de website van de Textiel Race.

Inzamelen en repareren

15 basisscholen uit de gemeenten Apeldoorn gaan vier weken lang zo veel mogelijk oud textiel inzamelen en repareren. Op een interactieve manier leren kinderen hoe kleding gemaakt wordt en wat voor impact de kledingindustrie op het klimaat heeft. Maar natuurlijk ook over de reparatie, het hergebruik en recycling.

Nederland

Het inzamelen van textiel gebeurt niet veel in Nederland, per jaar wordt er tien kilo textiel per Nederlander weggegooid en uiteindelijk verbrand. Ook veel kleding bruikbare blijft achter in de kast liggen. Textiel dat wel wordt ingezameld, is vaak bevuild doordat er vies of nat materiaal in de containers eindigt, ook hier wil de Textiel Race bewustzijn over creëren. 

Deelnemers

De Textiel Race zal van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober duren. De (tot nu toe) deelnemende scholen zijn: De Gong, Willem van Oranje, Beekbergen, St. Victor, De Regenboog-woudhuis, Sprengenpark, De Prinsenhof, De Mheen, Prins Willem Alexanderschool (Uddel) en als de Prinses Julianaschool in Lieren.

Meer informatie

De Textiel Race is een initiatief waarin de gemeenten Apeldoorn en Deventer is de krachten bundelen. Het Apeldoornse afvalverwerkingsbedrijf Circulus ondersteunt dit project en zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel op de juiste plek komt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!