Demonstratie tegen coronabeleid in De Maten: ‘Fakkeltocht voor vrijheid’

Donderdag 6 januari 2022

Door Tim Uilen

Eigen foto

Het is een rustige en gelukkig droge avond in De Maten, op wat toch een regenachtige dag was. Net zoals in, onder andere, Deventer, Zutphen en Arnhem, gingen mensen in Apeldoorn gisteravond de straat op om een fakkeltocht te lopen. De zogenoemde ‘Fakkeltocht voor vrijheid’ wordt in een groot aantal steden rond het land georganiseerd, in sommige plekken ook als lichtjestocht. In Apeldoorn en omgeving ligt de organisatie in handen bij Stedendriehoek voor Vrijheid, een groep die zich inzet voor het behoud van vrijheid voor alle mensen. De tochten zijn een demonstratie tegen de coronamaatregelen en daarbij ook tegen het coronabeleid. Mensen lopen daarnaast mee voor de toekomst van hun kinderen, voor hun eigen vrijheid en voor het verbinden van liefde. Bij de zuidelijke ingang van winkelcentrum De Maat kwam een groep samen, van rond de 100 man, om tussen 19.00 en 20.00 uur een rondje Matenhorst te lopen.

Fakkels

Het rondje door de Matenhorst voelde alleen niet als een demonstratie, meer als een soort grote wandelclub. Mensen lopen zij aan zij, praten met elkaar over het leven en er zijn kinderen die rond de groep heen rennen. Toch staan mensen er wel met een reden, al verscheelde dat wel per persoon. Als eerste sprak ik met 2 vrouwen die solidariteit benoemden, iets wat volgens hun wel gemist wordt gedurende deze periode. Voor hun, en ook vele anderen, was het belangrijk om een geluid te laten horen of tenminste gewoon iets te doen. Misschien zelfs anderen inspireren om ook een geluid te laten horen, alleen was dat voor velen niet het hoofddoel.

Ondertussen worden er fakkels aangestoken en begint de groep langzaam met lopen. Langs de weg en vanuit huiskamers wordt af en toe verward naar buiten gekeken. Een grote groep mensen met fakkels kan je namelijk op verschillende manieren opvatten. Toch worden de deelnemers tijdens de tocht hier en daar aangemoedigd door omwonenden of nieuwsgierigen langs de straat. Tevens waren er ook 2 boa’s om de groep in de gaten te houden, terwijl een politieauto de stoet ook nog volgde.

Een aantal mensen die meelopen met de fakkeltocht steken hier over naar de Glazeniershorst.

Samenhorigheid

Voor een goed aantal van de deelnemers was het niet de eerste keer meedoen aan een demonstratie, protest of tocht. Voor sommigen was het niet eens de eerste van het jaar. Hun mening uiten, dat is belangrijk. Daarom liepen ook veel mensen mee, en ook daarom zullen veel mensen blijven lopen. Als laatste spreek ik nog met een ondernemer, die helaas net zoals veel kleine ondernemers, hard geraakt is door het beleid en de maatregelen. Momenteel kan ze haar winkel niet openen en moet iedereen buiten de winkel wachten als ze iets ophalen. Bij haar merk ik dat ze heel erg met mensen meeleeft. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die geen bezoek mochten hebben in verpleeghuizen of jongeren die niet, of nauwelijks, met vrienden kunnen afspreken.

Uiteindelijk keert de groep terug bij De Maat en langzamerhand gaat iedereen naar huis. Sommige mensen praten nog even na, terwijl de handhaving en politie al vertrokken zijn. Het was uiteindelijk een gemoedelijke avond en er was een gevoel van samenhorigheid. De enige mensen die dat waarschijnlijk niet hadden, waren de automobilisten die een paar minuutjes bij de rotonde moesten wachten toen de groep hun rondje maakte.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!