Deurwaarder wil afgestudeerde jongvolwassenen uit Apeldoorn aan baan helpen

Vrijdag 16 september 2016

Door Redactie

Werkloze jongvolwassenen weerbaarder en zelfredzamer maken op de arbeidsmarkt. Dat is het doel van The Boost, een trainingsprogramma ontwikkeld door de Flanderijn Foundation: een maatschappelijk initiatief van de landelijk opererende incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn. Na een succesvolle eerste editie in 2015 waar bijna de helft van de deelnemers binnen enkele maanden een baan vond, wil Flanderijn dit jaar 30 jongeren uit de regio Apeldoorn op weg helpen naar een baan die bij hen past.

The Boost richt zich met name op werkloze jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar met een opleiding op MBO-, HBO- of WO-niveau. Mede door effecten van de economische crisis heeft deze groep meer moeite dan gedacht om werk te vinden dat past bij hun opleiding. Ondanks dat de jeugdwerkeloosheid lijkt te dalen is het aantal probleemgevallen onder jong afgestudeerden groter dan geregistreerd: een deel van hen heeft weliswaar werk, maar het zijn vaak laag betaalde parttime banen die niet aansluiten op hun opleidingsniveau. Volgens Flanderijn is deze groep extra gevoelig voor oplopende schulden omdat ze al met een studieschuld de arbeidsmarkt betreden. Het voorkomen van probleemschulden ligt aan de basis van The Boost: een preventieve aanpak met intensieve training, coaching en begeleiding, allereerst gericht op het vinden van passend werk zodat schuldproblemen geen kans krijgen.

Financiële achterstand
In een programma van 12 weken krijgen deelnemers tijdens The Boost van deskundigen vaardigheden aangereikt om hun weerbaarheid en zelfredzaamheid te vergroten. Michel van Leeuwen, bestuurslid van de Flanderijn Foundation: ,,Juist deze factoren zijn bepalend voor succes op de arbeidsmarkt. Deelnemers aan The Boost zijn vaak mensen met een afgeronde opleiding die alles in zich hebben om te slagen in de maatschappij, maar die het om diverse redenen niet lukt een passende baan te vinden. Daardoor raken ze vaak sociaal maar ook financieel op achterstand, met alle gevolgen van dien.”

De deelnemers krijgen niet alleen mentale coaching, The Boost geeft hen ook praktische handvaten waarmee ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. “Vorig jaar merkten we dat veel van deze jongeren zich niet zo goed konden presenteren. Het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en het geven van een goede pitch zijn dus ook onderdelen van The Boost.” aldus Van Leeuwen.

In 2015 heeft bijna de helft van de 28 deelnemers van The Boost binnen enkele maanden een baan gevonden die bij hen past. Er is dit jaar plek voor 30 jongeren die via The Boost hun kansen op een passende baan kunnen vergroten. Op dit moment nemen reeds 15 jongeren deel aan het programma.

Jongeren uit Apeldoorn tussen de 20 en 30 jaar die minimaal een half jaar werkloos zijn, of wel werk hebben maar geen baan die aansluit op hun studie en/of opleidingsniveau, kunnen zich nog tot en met 19 september aanmelden via deze website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!