Die tassen kunnen voller!

Zaterdag 3 juli 2010

Door Tamara Cheizoo-Buis

Vandaag was de eerste kofferbakverkoop in de reeks van negen weken. Locatie was, zoals altijd, de oevers van kanaal Zuid. Organisatie ligt in handen van stichting W.H.O.E. (Werkgroep Hulptroepen Oost Europa)

Om 05:00 uur vanochtend stonden de eerste verkooplustigen al aan de hekken. Met maar een doel: het beste plekje veroveren. Om 9:30 startte de officiële verkoop. Je vindt er werkelijk van alles, van tweedehands kleding tot grammofoonplaten en van fietszadelhoesjes tot antiek. Zelfs complete etalagepoppen gaan mee, in de fietstas! Bijna alles wordt ‘voor weinig’ verkocht. Toch spotten uw redacteur en collega een ouderwetse naaimachine voor de lieve prijs van € 500,- Er lopen mensen uit alle lagen van de Apeldoornse bevolking, dus wie van mensen kijken houdt kan zijn hart ophalen!

Hoe werkt het? Standhouders betalen € 17,50 per auto, hebben ze een aanhanger komt er € 15,- bij en stroom kost nog eens € 7,50 extra. Wat gebeurt er met de opbrengsten? “Daar worden hulptroepen van betaald. Die gaan richting Oost-Europa”, vertelt organisator Ben van der Velden. “Afgelopen seizoen hebben we zeven wagens vol met ziekenhuisbedden, heel veel kleding, knuffels en andere bruikbare spullen gestuurd.”Allemaal nette spullen, o.a. aangeboden door Casa Bonita en standhouders die na zo’n dag bruikbare spullen overhouden.

De kofferbakverkoop in Apeldoorn bestaat al zeven jaar en is de grootste van Nederland. Trots vertelt Ben: “Het draait volledig op vrijwilligers. Tijdens zo’n dag lopen er zo’n 15 vrijwilligers rond, maar er zijn er veel meer. In totaal heeft de stichting zo’n 650 donateurs.” Standhouders komen uit het hele land, in totaal kunnen er 320 staan. De Apeldoornse kofferbakverkoop trekt zo’n 5.000 tot 10.000 bezoekers uit het hele land, niet niks! Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente.
Tot slot vragen we Ben naar een leuke anekdote: “Je maakt van alles mee. Een keer kocht iemand een apparaat die het niet bleek te doen, die kwam terug. De standhouder gaf garantie tot het kanaal, pech voor de klant. Dat werd ruzie, wij bemiddelden toen tussen standhouder en klant en uiteindelijk liep het goed af. Achteraf lachen we erom.”
Nieuwsgierig? In de zomermaanden kun je iedere week op zaterdag vanaf half tien terecht aan kanaal Zuid. Geen entree, dus komt dat zien!

Foto: Peter Vroon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!