Diepgaande Discussie bij VPRO Tegenlicht Meet Up 055 over levenswaarden

Maandag 8 januari 2024

Door Redactie

Depressiecijfers stijgen, het aantal online life coaches neemt explosief toe. Jonge mensen ervaren immense druk; als je niet aan bepaalde verwachtingen voldoet op een bepaalde leeftijd, wordt vaak gezegd dat je hebt gefaald. Maar wat betekent het om te slagen in het leven? Is dat synoniem aan geluk of het leiden van een zinvol bestaan?

Zoektocht

In de recente VPRO Tegenlicht-aflevering, getiteld ‘Verbindende Vertellers’ komen individuen van verschillende generaties naar voren, elk op zoek naar de diepere betekenis van het leven en op hun eigen unieke manier proberen vorm te geven aan deze zoektocht. Vroeger kon men voor antwoorden terecht bij priesters of dominees, maar de invloed van de kerk is in Nederland al geruime tijd afgenomen. Desondanks lijkt de zoektocht naar geluk en zingeving steeds relevanter te worden. We grijpen massaal naar mentale ondersteuning – van psychologen en psychiaters tot antidepressiva en microdosing. Tegelijkertijd zien we een opkomend geloof in de maakbaarheid van geluk.

Interactieve Sessie

Deze Meet Up gaat dieper in op de uitzending. Er wordt gereflecteerd op vragen als: Garandeert geluk een zinvol leven? Kun je een zinvol leven leiden terwijl je toch ongelukkig bent? Beseffen we nog wel het onderscheid tussen geluk en betekenis? Welke rol spelen levensverhalen hierin?

Dit gesprek wordt gevoerd met twee opmerkelijke sprekers: Zwanine Siedenburg, aanwezig in de uitzending, is drugspastor in Amsterdam en verzamelt levensverhalen van mensen zonder een sterk sociaal netwerk om hun verhaal te delen tijdens hun uitvaart. Prof. Dr. Gerben Westerhof, vakgroepvoorzitter psychologie, gezondheid en technologie aan de Universiteit van Twente, bestudeert hoe persoonlijke verhalen bijdragen aan de levensloopontwikkeling van identiteit, geestelijke gezondheid en welbevinden.

De avond wordt geleid door moderator Nicole Plas en vindt plaats op woensdag 24 januari 2024 in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O55.

Programma-overzicht

  • 19.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
  • 19.30 uur: Start van de Meet Up – Sprekers
  • 20.30 uur: Korte pauze
  • 20.45 uur: Interactieve discussie
  • 21.30 uur: Afsluiting en informeel samenzijn

Naast een kleine bijdrage in de kosten is er ook een mogelijkheid voor een vrijwillige donatie! Op die manier kunnen de sprekers een reiskostenvergoeding, een drankje en een blijk van waardering ontvangen. Reserveer je kaartje (incl. koffie en thee) via de website van Eventbrite. Als je liever geen gebruik maakt van Eventbrite of gratis kaartjes nodig hebt, stuur dan een e-mail naar benbuitenhuis@icloud.com om een plek te reserveren.

Over Meet Up 055

Meet Up 055 is een initiatief van Apeldoornse inwoners en organiseert regelmatig bijeenkomsten over regionaal maatschappelijk relevante thema’s, vaak geïnspireerd door recente VPRO Tegenlicht-uitzendingen. Het doel is om een breed publiek kennis te laten maken met het betreffende thema en gezamenlijk de dialoog aan te gaan. Meet Up 055 wordt ondersteund door een subsidie van de gemeente Apeldoorn, met medewerking van Theater & Concert Orpheus en vrijwilligers van Stichting Samenspraak.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!