Dit is de geschiedenis van de Apeldoornse bioscopen

Donderdag 19 januari 2023

Door Teun de Graaf

Er zijn een hoop bijzondere feestdagen in de kalender te vinden. Zo is het vandaag popcorn dag. Een dag waar de gepopte maïs hoog in het vaandel staat, maar ook de bioscoop staat vandaag even extra centraal. Apeldoorn telt nu twee bioscopen, maar vroeger waren dat er vier.

Centraal-theater

Waar je nu bij Hotel en Café de Paris komt voor een hapje en drankje, kon je vroeger films bewonderen. Achterin het pand was één filmzaal te vinden. De ingang naar deze zaal was aan de zijkant van het huidige café.

Minerva theater

De Apeldoornse architect Christiaan Wegeriff (1859 – 1920) heeft zijn stempel op de stad flink achtergelaten. Zo is het Leienhuis – te vinden schuin tegenover het Leienplein – gebouwd door de architect, maar ook het Minerva theater aan de Paslaan vloeit voort uit zijn schetsen. Dit theater, bestaande uit twee bioscoopzalen, werd in 1918 geopend, één jaar voor de opening van de beroemde filmzaal Tuschinski. Beide bioscoopzalen zitten vol stijlvol interieur en artistieke details. Sinds 1984 heet het gebouw Menorah en wordt het gebruikt als kerkruimte.

Pallas Cinema

Vanaf de jaren vijftig vond je aan de Regentesselaan de Pallas Cinema. Dit in 1899 gebouwde pand diende voor die tijd als loge-gebouw voor vrijmetselaars. De filmzaal hoorde vanaf de jaren vijftig tot hetzelfde bedrijf als Minerva en stond het bekend om zijn pikante films. Sinds kort staat het pand leeg.

Filmtheater Gigant

In Podium & Filmtheater Gigant is er, sinds 1977, van alles te beleven, zoals concerten, cursussen en voorstellingen.  Maar Gigant heeft ook een uitgebreid filmprogramma. Zeven dagen per week draaien hier diverse films, van films uit de wereldcinema tot Amerikaanse arthouseproducties en van topfilms uit de Nederlandse filmwereld tot documentaires. In 1977 zat Gigant in een oud schoolgebouw, maar tegenwoordig vind je het in een moderner gebouw in het centrum van Apeldoorn.

Tivoli

Een van de oudste bioscopen in Apeldoorn is Tivoli. Dit gezelschap werd gebouwd in 1868 en had achter de filmzaal een theetuin met muziektent. De zaal werd in 1893 verbouwd door architect Gerrit de Zeeuw. Na de verbouwing diende Tivoli niet alleen als bioscoopzaal, maar ook als cultuurcentrum. In 1965, toen de bouw van Orpheus voltooid was, werd Tivoli weer enkel een bioscoop.

JT-bioscopen en VUE

In 2007 werd de inmiddels verouderde bioscoop gesloopt en vervangen door een groter filmhuis, JT-bioscopen. De sloop en wederopbouw duurde lang, maar in december 2011 opende de nieuwe bioscoop de deuren voor het publiek. In 2015 werd JT-bioscopen overgenomen door VUE. Naast de nieuwe naam krijgt Apeldoorn er ook een extra zaal bij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!