Doe jij iets voor mij, doe ik iets voor een ander!

Dinsdag 21 februari 2012

Door Bé de Vaart

Tot een half jaar geleden was ik een actief deelnemer van LETS. LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem. Deelnemers bieden of vragen diensten en producten en ruilen die met elkaar, niet één op één maar in een grotere kring.

Jammer genoeg moest ik door tijdgebrek tijdelijk mijn deelnemerschap opzeggen. Toen de rust was terug gekeerd, ben ik opnieuw deelnemer geworden. Dat kwam goed uit toen onlangs mijn fiets de geest gaf. Ik bracht hem naar Piet en die heeft de fiets voor me gerepareerd. Hij hoefde er dus geen geld voor te hebben, maar API. Daarmee geven de LETSers in Apeldoorn aan wat de waarde is van een product of dienst; die API dienen als ruilmiddel.

Volgende week ga ik bij Marja de grote schoonmaak doen. Daarmee ‘verdien’ ik genoeg API om vier keer bij Gerda te kunnen gaan eten. Makkelijk en lekker, want zij maakt vegetarische maaltijden met groenten uit haar eigen moestuin. In het voorjaar laat ik mijn tuin doen. De ’tuinman’ kan ik ‘betalen’ omdat ik een aantal keren mijn auto met mijzelf als chauffeur beschikbaar heb gesteld voor Jantien die grote spullen moest vervoeren.

Naast economisch voordeel kan LETS een manier bieden om op een leuke manier in contact te komen met anderen. Zo heeft één van de deelnemers een eetgroep en kun je elkaar ontmoeten bij het kLETScafé. Als je nog geen deelnemer bent, kun je daar trouwens ook eens vrijblijvend mee eten (als je nog geen deelnemer bent, kost dit je wel € 5,-). Misschien smaakt dat naar meer!

Kijk eens op de site van LETS Apeldoorn.

LETS Apeldoorn is altijd op zoek naar nieuwe deelnemers, want hoe meer deelnemers hoe ruimer het aanbod van producten en diensten. Voor het lidmaatschap wordt een bedrag gevraagd van € 10,- per jaar (omdat er toch bepaalde kosten zijn die niet met API te betalen zijn) of 4 Regelrecht strippen. Nieuwe deelnemers krijgen een mentor om hen wegwijs te maken.

Ik ben enthousiast en hoop veel meer menen enthousiast te kunnen maken!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!