Door 2 Lenzen: Anne-Mieke Boonstra, enige meesterboekbinder in Nederland

Dinsdag 17 oktober 2023

Door Redactie

In de serie ‘Door twee lenzen’ wordt de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots tijdens haar gloednieuwe portretreeks gevolgd door RTV Apeldoorn. In de portretreeks zoekt Imca Apeldoorners op die meer bekendheid buiten de stad, dan binnen de stad vergaren. Zo maakt Apeldoorn kennis met deze mensen en krijgen we een uniek inkijkje in de werkwijze van de fotograaf.

Boekbinden

Vandaag staat Imca met haar camera klaar om het werk van Anne-Mieke Boonstra te bekijken. Aangezien Anne-Mieke een bijzonder beroep heeft. In Apeldoorn maakt zij al een hele lange tijd boeken voor klanten over de hele wereld. Ze maakt en ontwerpt boeken naar vraag van de klant. De boeken verschillen erg qua doeleinden en gelegenheden. Zo is ze nu met een gastenboek voor mensen in Spanje bezig. Maar ook maakt ze boeken voor bijvoorbeeld geboortes en verjaardagen.

Een uitstervend beroep

Het aantal meesterboekbinders wereldwijd ligt rond de 25, denkt Anne-Mieke: ‘’Wereldwijd zijn ze er nog wel, maar die zijn wel oud.’’ Ondanks dat er geen opleidingen meer zijn tot het beroep denkt ze niet dat het beroep uit zal sterven. ‘’Boeken zullen altijd gemaakt worden,’’ aldus Anne-Mieke.

Nu te zien

Als enige in Nederland blijft Anne-Mieke doorgaan met haar werk. Ben jij benieuwd naar haar verhaal, of het gesprek tussen Adéle en Anne-Mieke? De nieuwste aflevering van ‘Door twee lenzen’ is nu te bekijken op het YouTube-kanaal van RTV Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!