Door 2 lenzen: Apeldoornse lithograaf Sebastiaan Hanekroot

Dinsdag 19 september 2023

Door Redactie

In de serie ‘Door 2 lenzen’ wordt de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots tijdens haar gloednieuwe portretreeks gevolgd door RTV Apeldoorn. In de portretreeks zoekt Imca Apeldoorners op die meer bekendheid buiten de stad, dan binnen de stad vergaren. Op deze manier worden deze mensen voorgesteld aan de Apeldoornse bevolking en krijgen we een uniek inkijkje in de werkwijze van de fotograaf.

Beeld in boeken

Vandaag ontmoet Imca Sebastiaan Hanekroot. Sebastiaan is de oprichter en tevens enige medewerker van Colour & Books, gevestigd in het ACEC gebouw. Het bedrijf houdt zich bezig met het reproduceren van beeld in boeken. De Lithograaf omschrijft zijn werk als volgt: “Het nemen van een foto is de helft van een beeld. Als een beeldnemer de expressie heeft gekregen en je wilt dit in een boek maken, dan ga je van licht naar papier en inkt. Dit is een andere kleurenwereld.” Sommige fotografen zijn goed in het brengen van expressie in beeld, de andere leveren Sebastiaan een schets aan van wat ze willen: “Het lukt ze niet om de verfijning aan te brengen.” Een lithograaf maakte traditioneel steendrukplaten. De werkzaamheden van de lithograaf zijn tegenwoordig complexer en geautomatiseerder.

“In Nederland zijn er naast mij nog twee lithografen. Over de hele wereld droogt het heel snel op.”

Sebastiaan Hanekroot

Wereldberoemd

Hij is een wereldberoemde lithograaf, musea en grote fotografen van over de hele wereld weten hem te vinden voor Lithografie. Het vak van de lithograaf is zeldzaam te noemen, zo benadrukt Sebastiaan. In Nederland zijn er naast Sebastiaan nog twee lithografen. Er zijn geen enkele opleidingen tot dit beroep meer. Wel heeft Sebastiaan stagiaires die hij opleidt.

De aflevering

Ook laat Sebastiaan enkele projecten zien en neemt hij Adéle, en de kijker, mee naar de drukpers. Wil jij meer weten over het beroep van Sebastiaan en het uiteindelijke werk van Imca? Bekijk dan de hele aflevering van ‘door 2 lenzen’ op het YouTube-kanaal van RTV Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!