Drakenbootfestival bedreigd door bouwplannen Zwitsalterrein

Maandag 23 oktober 2023

Door Redactie

Op het historische Zwitsalterrein in Apeldoorn dreigt het voortbestaan van het Drakenbootfestival in gevaar te komen, ondanks eerdere afspraken met de gemeente. De bouwplannen voor het terrein, inclusief een groot bouwblok van 8 tot 10 verdiepingen op de locatie van het hoofdpodium en de backstage, zouden het festival beperken tot de helft van het aantal bezoekers. Belangrijke festivalonderdelen, zoals het Drakenland voor kinderen en concerten, zouden vanwege ruimtegebrek geschrapt moeten worden.

Knelpunt

In 2020 en 2021 besloot de Gemeenteraad dat het Drakenbootfestival essentieel is voor Apeldoorn en dat er ruimte moest zijn voor het festival zoals het nu georganiseerd wordt. Afgelopen september werd dit knelpunt aangekaart bij de wethouder, die voorstelde het bouwblok te verplaatsen. Tot verbazing van het festival is dit echter niet gebeurd in de ontwikkelvisie die aanstaande donderdag in de gemeenteraad behandeld wordt.

Evenemententerrein

Het Zwitsalterrein is een van de weinige plekken in Apeldoorn waar evenementen plaatsvinden, en de bouw van woningen en kantoren zou het terrein bijna onbruikbaar maken voor evenementen, inclusief problemen met logistiek, geluid en veiligheid.

In 2020 werd het historische karakter van Zwitsal benadrukt in de ontwikkelvisie van de gemeenteraad, met ruimte voor creativiteit en betaalbare woningbouw. Echter, het huidige plan wijkt af en focust vooral op duurdere woningen, wat het historische en creatieve karakter van het terrein teniet zou doen.

Gemeenteraad

Het Drakenbootfestival hoopt dat de gemeenteraad tijdens de vergadering op donderdag de ontwikkelvisie herziet, zodat het festival in haar huidige vorm kan blijven bestaan en het terrein geschikt blijft voor verantwoorde evenementen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!