Duurzaam en Snel: Short Stay-studio’s nu beschikbaar in Apeldoorn

Vrijdag 19 april 2024

Door Kevin van Es

Deze week zijn de eerste Short Stay-studio’s op hun plek getakeld in het Apeldoornse Haven Centrum, zo meldt woningstichting Ons Huis. Er komen in totaal dertig wooneenheden op het terrein tussen Omnizorg en de oude Ambachtsschool. De woningen zijn bedoeld voor spoedzoekers en blijven vijftien jaar staan. 

Het Emmeloordse bouwbedrijf Roos heeft de bouw van de prefab wooneenheden grotendeels voor haar rekening genomen. De woningen worden per vrachtwagen naar Apeldoorn vervoerd, de eerste studio’s zijn deze week aangekomen. De overige studio’s worden de komende twee weken geplaatst. Ons Huis geeft aan de eerste bewoners in de zomer van 2024 in hun Short Stay-studio te mogen verwelkomen.

Voordracht

Desiree de Graauw is communicatie medewerker vanuit Ons Huis en vertelt dat kandidaat-huurders voor de Short Stay-studio’s worden voorgedragen door verschillende Apeldoornse organisaties die in contact staan met mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden: “Denk hierbij aan het Jongeren Informatie Punt van Stimenz, het Leger des Heils of Stichting Dakloos Apeldoorn. Deze organisaties kunnen, aan de hand van een checklist, al een eerste inschatting doen of iemand voldoet aan de voorwaarden (of wat er moet gebeuren om de kans te vergroten dat de kandidaat voldoet aan de voorwaarden).”

Het plan is ontwikkeld door Ons Huis en de gemeente Apeldoorn. De woningen bieden een uitweg voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Daarnaast helpen de tijdelijke woningen huurders om hun leven te stabiliseren, waarna ze een langetermijnoplossing kunnen zoeken. Bij het afsluiten van het tijdelijke contract behouden ze hun opgebouwde woonduur. Huurders krijgen een contract van twee jaar (voor 28-plussers) of vijf jaar (voor jongeren tot 28 jaar). 

Toewijzingsprocedure

De toewijzingsprocedure doet de gemeente samen met Ons Huis. “Zij hebben samen zitting in de Short Stay-commissie. Die beoordeelt of de voorgedragen kandidaten voldoen aan de voorwaarden en of ze in aanmerking komen voor een Short Stay-studio,” aldus Desiree.

Om in aanmerking te komen voor een Short Stay-studio dienen kandidaten geregistreerd te zijn als woningzoekende, alleenstaand te zijn zonder inwonende kinderen, niet in aanmerking te komen voor urgentie of andere woonopties, geen ernstige psychiatrische of verslavingsproblemen te hebben, en een jaarinkomen te hebben tot € 27.725 (prijspeil 2024).

De studio’s voldoen aan BENG-normen (bijna energie neutraal), zo vertelt Desiree: “Ze zijn gebouwd van hout (houtskeletbouw) en afgewerkt met bamboe. Verder zijn ze voorzien van warmtepompen en zonnepanelen. We verwachten dat de studio’s – na de periode van vijftien jaar – nog een keer een periode van tien tot vijftien jaar mee kunnen. We plaatsen in totaal vijftien kleine en vijftien grote studio’s. Met eenvoudige ingrepen zouden deze op een later moment ook als tweekamerappartement kunnen worden ingezet.”

Spoedzoekers

Er is een hoge nood voor woningen voor spoedzoekers. “Om deze snel te realiseren is deze tijdelijke bestemming opgelegd. Hieraan zit een termijn van vijftien jaar. Na die jaren kijken we of we de woningen al dan niet op een andere plek voor nog eens vijftien jaar kunnen hergebruiken.”

Wat er na die periode met de studio’s gebeurd is nu nog niet bekend: “Ze moeten in ieder geval weg van deze locatie. We weten nog niet of we ze dan verkopen of op een andere plek neerzetten. Dat gaan we, samen met de gemeente, bekijken,” aldus de communicatie adviseur.

Op dit moment zijn er nog geen plannen om na deze eerste wooneenheden nog meer Short Stay-studio’s te realiseren in Apeldoorn. “We gaan eerst ervaring opdoen met deze dertig studio’s,” aldus de Graauw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!