Duurzaamheid in hartje Apeldoorn: dit is de Klimaatstraat

Vrijdag 20 januari 2023

Door Teun de Graaf

Wie wel eens door de Marktstraat of Beekstraat loopt, heeft vast wel eens opgemerkt dat vergroening en duurzaamheid hier hoog in het vaandel staan. Deze twee straten gaan door het leven als ‘de Klimaatstraat’, maar wat zit hier achter en hoe ziet het er precies uit?

Vanaf het Marktplein loop je zo de Marktstraat in. Sla aan het einde linksaf en je staat in de Beekstraat. Deze straten vormen de Klimaatstraat en zijn een belangrijk punt wat betreft duurzaamheid in de Apeldoornse binnenstad.

Marcel Tulk, programmamanager van de binnenstad bij de gemeente Apeldoorn vertelt: ‘’De Marktstraat was een beetje achtergebleven tijdens de herontwikkeling van de binnenstad. Er is toen een plan ontstaan om de Marktstraat samen met de Beekstraat her in te richten met veel water en groen.’’

Stromend water

Eén van de initiatieven op het gebied van water vind je op de kruising tussen de twee straten. Hier begint de zogeheten ‘Marktstroom’, een waterloopje waar overtollig grondwater dat uit de parkeergarage gepompt wordt, doorheen stroomt. Deze Marktstroom stroomt vanaf de Deventerstraat, via het Marktplein en de ‘Klimaatstraat’ naar het Griftpark.

Het overtollige grondwater is niet het enige wat door het waterloopje stroomt. Ook regenwater wordt erin opgevangen. Aan het einde van dit loopje wordt het water verzameld in een ontvangstbak onder de grond, waar het gereinigd wordt en weer terugkeert naar het begin van de Marktstroom.

Bij hevige regen wordt het water zelfs opgevangen in een speciaal daarvoor aangelegde put, waarin maar liefst 200.000 liter water past. De inhoud hiervan wordt ook gebruikt als opslag om het groen in de Klimaatstraat van water te voorzien.

Uitstekende wisselwerking

Tijdens de bouw van de Klimaatstraat heeft de gemeente veel gesproken met vastgoedeigenaren in beide straten. Tulk geeft hierover aan: ‘’We hebben tijdens de bouw veel opgetrokken met de pandeigenaren in beide straten. Alleen de openbare ruimte opknappen is leuk, maar als je ook de gevels en de panden mee kunt nemen gebeurt er écht wat.’’

Een voorbeeld van vergroening op de gevels vind je bij boekhandel Nawijn en Polak, waar nu boven hun uithangborden muurbegroeiing te vinden is. Maar ook vastgoedeigenaar Mike van Woudenberg heeft geholpen met het opknappen van de oude panden in de straat.

Tulk is tevreden over de samenwerking tussen beide partijen. Hij vertelt: ‘’Het is een mooie samenwerking geweest tussen de gemeente die met de openbare ruimte aan de slag is gegaan en marktpartijen die hun pand opknappen.’’

Kunst en parken

In de Klimaatstraat vind je een stadsparkje met planten en bomen, maar ook twee kunstwerken. Een van deze kunstwerken is een aapje. Deze is speciaal voor het vijftigjarige jubileum van de Apenheul is geplaatst. Maar ook het gedicht Hier glipt de stad tussen zichzelf door is in de Klimaatstraat te bewonderen. Dit straatgedicht is door oud stadsdichter Hanz Mirck geschreven.

Volgens Tulk is het voor Apeldoorn essentieel om zo’n duurzaam initiatief te hebben: ‘’Er wordt weleens gezegd dat Apeldoorn een donut is. In de ring om het centrum heen zit heel veel groene kwaliteit, wat heel erg gewaardeerd wordt. Hoe dichter je in het centrum komt, hoe minder groen je ziet. We hebben toen gezegd: ‘Die Veluwe die je rondom Apeldoorn ervaart, moet je ook in de binnenstad kunnen voelen en waarnemen’.’’

Blik op de toekomst

Als het aan Tulk ligt, blijft het vergroenen van de binnenstad niet bij deze straten. Hij vertelt dat er nog meer projecten op het gebied van vergroenen gepland staan: ‘’We zijn in de binnenstad op vier plekken bezig omtrent vergroening. We willen bijvoorbeeld het gebied tussen de Hoofdstraat en de Kanaalstraat groener gaan aankleden,’’ aldus Tulk.

Aan diezelfde Hoofdstraat is de gemeente al druk bezig met vergroenen, namelijk bij de de Onze Lieve Vrouwekerk. Tulk vertelt: ‘‘De Hoofdstraat is zo ongeveer een directe weg vanaf het station naar Paleis het Loo. We beginnen daar nu met vergroenen rondom de Mariakerk.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!