Een bijzondere lunch op het Marktplein

Dinsdag 10 oktober 2023

Door Kevin van Es

Een wel hele bijzondere lunch vandaag, op het Marktplein. Het is 10 oktober, oftewel wereld daklozendag. Dat mag niet zomaar voorbij gaan, zo besloten meerdere Apeldoornse thuis- en dakloze organisaties. De tafels op het plein zijn gevuld met soep, belegde broodjes, sap en melk. De banken worden bekleed door daklozen, vrijwilligers, een aantal wethouders van de gemeente Apeldoorn en burgemeester Ton Heerts.

Laagdrempelige lunch

De lunch, georganiseerd door drie Apeldoornse organisaties: stichting Present, stichting dakloos Apeldoorn en Outreachend Team Stimenz, kende een laagdrempelige sfeer. Wethouders en daklozen zitten kriskras door elkaar en genieten samen van een hapje en een drankje. Ik ontmoet twee vrijwilligers, Iris en Anne. Ze hebben geholpen met het aankleden van het terrein en maken een praatje met de gasten. “We zijn hier vooral om gezelligheid te creëren en mensen zich welkom te laten voelen,” vertelt Anne. Veel ervaring met thuis- en daklozen hebben ze niet, “Ik was een beetje gespannen omdat je niet weet wat je kan verwachten. Uiteindelijk vind ik het fijn om te helpen en heb ik mij zeker vermaakt!”, aldus Iris.

De beste intenties

Een paar plekken verder zit Annie. Op dit moment heeft ze onderdak, maar de dame heeft ruim vijf jaar ervaring zonder huis: “Ik ben, net zoals vele andere hier, door omstandigheden op straat komen te staan.” Het gaat vandaag de dag stukken beter met de vrouw, maar toch voelt ze het belang van dit soort middagen: “We hebben eigenlijk meer middagen zoals deze nodig in de stad. Het haalt de mensen even uit hun dagelijkse sfeer. Men is hier een stuk vrolijker en gemoedelijker dan op straat. Natuurlijk heb je er een paar rotte appels tussen, maar in het algemeen komen hier mensen met de beste intenties op af.”

Extra aandacht

Volgens Alette Koomans van den Dries, outreachend medewerker van stichting Dakloos Apeldoorn, is de middag spoedig verlopen: “het was super gezellig. Het belangrijkste doel was het in de watten leggen van de daklozen. Ook die de aandacht van toevallige voorbijgangers op. We zitten hier zeker niet als protest, maar wel om extra aandacht voor de doelgroep en de organisaties te genereren.” De vrouw putte naar eigen zeggen energie uit de middag. “Je wordt natuurlijk blij van de gelukkige mensen, maar het emotioneert mij ook een beetje. Er zitten hier mensen tussen die vannacht nergens slapen, voor deze mensen is een broodje kroket of frikandel eten geen normale gang van zaken.”

Spannend en leuk

Ook Marco Betman, vanuit het Outreachend Team van Stimenz, kijkt met een goed gevoel terug op de middag: “Van tevoren is zoiets best spannend. Je gaat met een grote groep mensen midden op het Marktplein een broodje eten, maar het feit dat er zoveel mensen gekomen zijn en de sfeer zo ontspannen was stemt mij tevreden.” Alhoewel Marco tevreden is met het verloop, baalt hij alsnog van het feit dat dit soort middagen nodig zijn: “Eigenlijk is het gewoon triest dat dit moet. We zien steeds meer mensen dakloos worden, en een groot gedeelte hebben we nog niet eens in beeld. Wij vinden dat iedereen ons mag zien, juist daarom staan we hier vandaag.”

Aanwezige wethouders

Dat er wethouders aanwezig zouden zijn wisten de organisaties, maar dat er zoveel mensen vanuit het college hun gezicht hebben laten zien wist ook Betman niet: “Ze hebben hier echt wat gegeten. We hebben de burgemeester een witte metselsteen met de tekst ‘#zwerfsteen’ op de ene en ‘Apeldoorn’ op de andere kant gegeven. De steen symboliseert de last die daklozen dagelijks met zich meedragen, maar staat ook voor bouwen. Het is geen verloren kans of missie.” Het is de bedoeling dat burgemeester Heerts de steen 1 a 2 weken op zijn bureau legt, ‘zodat hij aan de daklozen blijft denken’, vertelt Marco. Daarna mag de burgemeester de witte steen doorgeven aan iemand anders.

Ontspannen

Alette benoemt de goede samenwerking tussen de Apeldoornse organisaties: “In het algemeen gaat dat vrij goed. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit in leeftijd. In voorbereiding op dit evenement zijn we twee keer bij elkaar gekomen, daarna ging het heel snel in de groepsapp.”

Marloes Pen werkt zo’n 12,5 jaar voor stichting Present. Ook zij benoemd de soepele voorbereiding en is trots op het resultaat: “Stichting Dakloos Apeldoorn kwam met het feit dat daklozendag voor de deur stond, hier moesten we wel iets mee doen. Na een paar gesprekken gingen we over op ‘doen’, daar houd ik wel van.

“Het is super tof om te zien. Dit soort evenementen dragen zoveel bij aan de ontspanning van de mensen, ook voelen ze op deze manier dat er echt aan ze wordt gedacht,” vertelt Marloes. Echte spanning heeft Marloes niet meer, wel is het altijd even afwachten hoe het met z’n allen aan tafel verloopt.

“Ik vind het vanzelfsprekend dat we naar elkaar omkijken.”

Marloes Pen

Een beetje geld en veel lieve mensen

“Het is de eerste keer dat we zoiets organiseren, hopelijk kunnen we er een terugkerend iets van maken,” vertelt Marloes. Wat is daar voor nodig?: “Een beetje geld en veel lieve mensen met handen, haha. Ik vind het normaal dat we naar elkaar omkijken, dat hoort vanzelfsprekend te zijn. Dit jaar hadden we een paar enthousiaste aanjagers, maar ook de hulp vanuit de gemeente Apeldoorn betekent veel,” aldus Marloes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!